- Реклама -

- Реклама -

вторник, 21 март 2023 г.
16.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Медиана: ГЕРБ-СДС води на ПП-ДБ, „Възраждане“ изпреварва ДПС

На старта на предизборната кампания агенция Медиана оповести обществените нагласи:

ГЕРБ – 24,6%

ПП – ДБ – 22,7%

„Възраждане“ – 12,5%

ДПС – 11,3%

БСП – 8,9%

„Български възход“ – 4,5%

„ЛЕВИЦАТА!“ – 3,5%

ИТН – 3,1%

Към момента ГЕРБ-СДС води пред коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ с около 2 %.

Ако изборите са днес, за ГЕРБ – СДС биха гласували 24,6% от заявилите, че ще гласуват.

Коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ засега не успява да консолидира напълно бившите избиратели на двете основни формации участващи в нея. За ПП – ДБ заявяват, че ще гласуват 22,7%.

„Възраждане“ към момента е трета политическа сила (12,5%), като данните показват както силна консолидация на избирателите им от предишните избори, така и потенциал да разширяват влиянието си.

ДПС са четвърти (11,3%), като тук традиционно влияние ще окаже гласуването в чужбина. След бурния конгрес БСП се намира в тежко положение. Данните показват силно разколебаване на „червените“ избиратели, които макар и намалели са традиционно силно консолидирани около своята партия.  Сега значителна част от тях се колебаят за кого да гласуват и дали изобщо да отидат до урните. Засега БСП са петият сигурен участник в следващото народно събрание с 8,9%.

Към момента още три партии имат сериозни шансове да преминат 4-процентната бариера и да влязат в парламента.

Български възход (4.5%), новата лява формация „Левицата!“ (3.5 %) и Има такъв народ (3.1%).

В рейтинга на политиците не се наблюдават значителни размествания. Румен Радев продължава да бъде политикът с най-висок авторитет, следван от Бойко Борисов.

Прави впечатление нарастване на рейтинга на Костадин Костадинов (вероятно свързано с подписката за референдум за еврото), както и спада при Корнелия Нинова и Атанас Атанасов (вероятно свързано с атаката срещу президента Радев и заканите за импийчмънт).

Както по отношение на влизането в еврозоната, така и по въпроса за предоставянето на оръжия за Украйна обществото като цяло е подчертано негативно настроено. Данните показват, че двете теми тясно се преплитат. От едната страна са последователните „евроатлантици“ (около 20%) – които искат както да предоставяме оръжие за Украйна, така и да въведем веднага еврото. От другата страна са „евроскептиците“ (около 60%), които смятат, че България в момента трябва да се дистанцира от подобни движения (както по отношение на оръжията, така и по отношение на еврозоната).

Тези данни не са предизборни прогнози. Те показват предизборните нагласи към момента  – към 25 февруари 2023 г. (своеобразна моментна „снимка“ на  обществено-политическите настроения). Тези нагласи подлежат на промяна в хода на предизборната борба. Още повече, че към момента 20% от избирателите, които заявяват, че може да отидат до  урните не са решили твърдо дали ще го направят и за кого ще гласуват – това представляват около 700 хил. колебаещи се потенциални избиратели, които могат драстично да променят настоящата картина.

Изследването регистрира подчертан песимизъм, породен от удара върху материалния стандарт  на живот на голяма част от домакинствата (инфлационната криза от последните месеци). Над 60% отчитат влошаване на материалното си положение в последната година, като мнозинството посочват, че в последните месеци им се налага да пестят от задоволяването на основни потребности – храна и отопление. Това е фонът, на който ще се проектира предизборната борба в следващия месец.

Изследването е проведено в периода 19 – 24 февруари 2023 г. с 973 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната.

Проучването е изследователски проект на агенция МЕДИАНА и е реализирано със собствени средства.

Изследването не взима предвид гласуването в чужбина, което може да има значително влияние.

 

- Реклама -

Последни новини