17.3 C
София
сряда, 19 юни 2024 г.
Категории:

МЗ: Бременните да се ваксинират срещу COVID-19 след 12-ата гестационна седмица

Бременните жени могат да се ваксинират срещу COVID-19 след 12-та гестационна седмица. Това препоръчва Експертният съвет по акушерство и гинекология към Министерството на здравеопазването.

Експертите са установили че:

– Натрупаните до момента научни данни не показват неблагоприятни ефекти на ваксините върху бременните, а напротив, свидетелстват за предпазващ ефект на ваксините, в т.ч. и за известна защита на плода.

– Ваксинацията срещу коронавирус може потенциално да предпази новороденото от инфекция чрез майчините антитела, образувани от ваксинацията и предадени трансплацентно или чрез кърмата.

– Бременните жени са изложени на по-висок риск от тежко протичане на COVID-19 в сравнение с жените в репродуктивна възраст, които не са бременни.

– Жените, които боледуват от COVID-19 по време на бременност, са с повишен риск от преждевременно раждане (преди 37-ата гестационна седмица) и тромбози.

– Основни заболявания като сърдечно-съдови заболявания, диабет, болести на дихателната система, на черния дроб или бъбреците, онкологични заболявания или рискови фактори като затлъстяване и тютюнопушене също увеличават риска от тежко протичане на COVID-19, като тази вероятност се увеличава с възрастта на бременната жена.

На бременните жени се препоръчват иРНК ваксините на „Пфайзер“ и „Модерна“. Ваксините не съдържат съставки, които са вредни за бременните или за развитието на бебето, не водят до усложнения при бременност, нямат негативно отражение върху здравето на бъдещите майки и новородените, категорични са специалистите.

Тяхната препоръка е жените, които планират да заченат и правят инвитро опити, също да се ваксинират срещу COVID-19. Ваксинацията по никакъв начин не повлиява шансовете за забременяване – сега или в бъдеще.

Редица проучвания показват, че ваксините срещу COVID-19 нямат отношение към яйчниковата функция, качеството на яйцеклетките, оплождането или броя на жените, които са забременели след поставяне на ваксина. От друга страна, боледуването от COVID-19 може да доведе и до продължаващи месеци наред проблеми с овулацията, уточняват от Експертния съвет по акушерство и гинекология.

Повече информация за ваксинацията срещу COVID-19 при жените в репродуктивна възраст, можете да намерите на сайта https://plusmen.bg – част от информационната кампания „Плюс мен“ на Министерството на здравеопазването за ползите от ваксините и ваксинацията.

 

Източник: МЗ

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини