spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
неделя, 2 октомври 2022 г.
18.6 C
София
Категории:

Мика Зайкова: Очаква се 20% инфлация у нас

60% от българите нямат никакви спестявания, те могат само да намалят харчовете

Избрано

В България има жестоко неравенство в момента. По данни на БНБ 84% от спестяванията в банките принадлежат на 1% от населението. 60% от българите нямат никакви спестявания“. Това каза по бТВ икономическият експерт Мика Зайкова.

В момент на повишаване на цените и висока инфлация – очаква се тази година да е 20%, хората без спестявания могат единствено да намалят харчовете, коментира тя. Според нея правителството на Кирил Петков е оставило хаос не само в енергетиката, но и във финансите. По думите ѝ, правителството не може да помогне на най-бедните, защото приходите от данъци за последното тримесечие са три пъти по-ниски от тези за първото.

Зайкова обяви още, че издръжката на тричленно семейство с едно дете вече е над 2700 лв., а средната заплата у нас чисто е 1500 лв. Това означава, че при двама работещи родители със средна заплата доходите едва ще покриват режийните, храната и транспорта на домакинството.

При очаквания шок с тока, парното и газа през зимата, заплатите изобщо няма да стигат за издръжка. Хората, които са на минимална заплата, са реално изправени пред мизерия, предупреди икономическият експерт.

Последни новини