- Реклама -

- Реклама -

сряда, 29 март 2023 г.
-0.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Милен Керемедчиев: Висши полицаи опъват чадър над трафика с бежанци

Автор: Маргарита ДИМИТРОВА

Милен Керемедчиев е политик и дипломат. Роден е във Варна, завършил е New Indian School в Кувейт и „Икономика и управление на транспорта“ в Университета за национално и световно стопанство. Бил е заместник-министър на икономиката в кабинета „Сакскобургготски“ и на външните работи – в правителството на Станишев. Работил е като координатор на Пакта за стабилност за Югоизточна Европа, бил е генерален консул на България в Дубай, както и изпълнителен директор на „Български пощи“.

-Господин Керемедчиев, какво се случва: след ужаса с откритите 18 мъртви мигранти други 40 бяха заловени край София?

-Това не е нещо ново и не се случва само през последния месец – тези събития продължават вече близо 10 години. Само ще напомня, че през 2015 година в покрайнините на Виена беше открит камион със 71 загинали мигранти, управляван от двама български граждани. През 2019 година камион с българска регистрация беше спрян близо до Лондон и в него бяха намерени 38 мъртви бежанци, т.е. става дума за непрестанен трафик на хора. Трафикантите стават все по-агресивни и по-координирани и такива „грешки“ само им развалят добрата организация, която са постигнали през последните години.

-Вие познавате района, откъдето идват тези хора – Афганистан, както ситуацията в Европа и у нас. Коя е причината за толкова много бежанци напоследък?

-Тези хора започнаха своето пътуване от Афганистан, след като талибаните превзеха страната. Това се очакваше, но трябваше да минат близо 6000 километра до турско-българската граница, подпомагани от съответните каналджии. Просто беше необходимо време, докато успеят да достигнат до нашата територия. И ето, те са вече тук. Но има и още една причина: ужасяващото земетресение, което се случи в Турция и Сирия всъщност подпомогна активирането на бежанските канали. Голяма част от мигрантите са сирийци и афганистанци, които са се крили в Турция и трагедията ги накара възможно по-бързо да напуснат своите места и да се струпат по нашата граница. Така че има вече доста индикации, че бежанският трафик не само няма да намалее, но е най-високият от 7 години насам.

-Защо нашите полицаи не успяват да се справят и да спрат нелегално навлизащите у нас още на границата?

Оградата по границата, която толкова беше превъзнасяна от един политик в близкото минало и дори сравнявана с Китайската стена, всъщност е много лошо изградена и ненадеждна. От друга страна, липсва оборудване и комплектоване на „Гранична полиция“ и прилежащите й части от години. Например, тепърва се говори мобилните станции на граничните полицаи да имат покритие по дължината на цялата граница. Помните също, че липсата на достатъчно оръжие и боеприпаси доведе и до смъртта на граничен полицай. Като прибавим и тежката корупция, която е видима в редиците на „Гранична полиция“, ситуацията се изяснява.

Освен че оградата е ярък пример как се строи и се крадат средства, ще обърна внимание и на търга за автомобили, който беше прекратен от ОЛАФ с обвинение за нагласеност и за корупция. Държавата трябваше да плати за тези джипове за „Гранична полиция“, защото Европейската комисия отказа да го направи. Тази комбинация от корупция и липса на техническа комплектовка струва човешки животи както на полицаи, така и на мигранти.

-Според вас има ли чадър над главните организатори на каналите?

Със сигурност има, защото виждате какво се случва. В момента се залавят единствено и само дребни риби в цялата схема. Имаше разследване срещу 31 висши полицаи за подпомагане на трафика на бежанци. Аз не съм видял нито един от тях да бъде обвинен или пък оневинен, ако не е извършил престъпление. За пореден път сме в очакване да възтържествува истината. Да не говорим, че при последния случай със загиналите мигранти се разследва каналът от границата с Турция до София. А никой не говори за следващата отсечка – от София до границата със Сърбия. Това показва чадър, който се опъва над определени структури, каналджиите стават все по-нагли и активни, няма никакво възмездие за тях и помагачите им.

-Само българска ли е тази престъпна организация?

Смятам, че у нас си е българска, защото заловените каналджии и организатори са български граждани – те добре познават територията, а и властите, към които могат да се обърнат с корупционни практики, за да продължат своя път. Тук, на наша територия, има много сериозно организирана престъпност, която поддържа връзка със свои турски, сирийски и афганистански „колеги“. Трафикът към западната ни съседка пък се координира със сръбските каналджии.

-След инцидента, при който загинаха български полицаи при гонка на мигранти, у нас лично пристигна директорът на Европол. Европейската комисия има и друга агенция – Фронтекс, която се занимава с охраната на границите. Има ли начин да получим по-сериозна помощ от тях?

България трябва да бъде по-активна в комуникацията и в желанието си да си сътрудничи с тези две институции. Знаете, че при последното си посещение у нас канцлерът на Австрия първоначално заяви готовност да лобира за отпускане на 2 милиарда евро за подпомагане на граничния контрол и допълнително строителство на заграждение. ЕК отказа да финансира този проект, но одобрява България да се договаря двустранно с останалите държави от Шенгенското пространство. Значи ние трябва много активно да лобираме да получим помощ – финансова и техническа. По този начин ще покажем, че сме готови на сътрудничество, а и колкото повече страни изпратят свои служители, толкова по-ясна ще бъде и информацията, която те получават за реалното състояние на бежанския поток в България.

-От доста време нямаме редовно правителство. Има ли този факт връзка с днешната ситуация с мигрантите?

Категорично да! Всяко правителство, което знае, че има срок от няколко месеца, нормално ще поставя различни теми на дневен ред, ще гаси пожари и ще бяга след събитията. Нормално избран кабинет може да се ангажира с по-дългосрочни цели, защото има и парламент, който би могъл да подпомогне законодателно всички усилия.

-Шенген затворен ли е за нашата страна в обозримо бъдеще?

Със сигурност до края на годината не можем да говорим за присъединяване към Шенгенското пространство. Но основният проблем не са точно последните случаи. По-скоро е това, което Нидерландия ни казва вече 17-а година, но ние всеки път се учудваме и се правим, че не разбираме. А това е, че България дори технически да е подготвена за охрана на границите, липсата на успех в борбата с корупцията, организираната престъпност, недостатъчното върховенство на закона са основни фактори да получаваме „не“. Всъщност Нидерландия и Австрия изказват на глас опасенията, които имат и други държави. Без видими резултати точно в тези сфери не можем да се надяваме на промяна в тяхното отношение.

-Всички признават, че е много важно след 2 април, когато ще бъдат поредните предсрочни избори, да бъде съставен редовен кабинет. Според вас каква ще е развръзката?

Смятам, че малко или много ще получим от същото с леки промени. От начина, по който се държи, е видимо, че БСП върви към изпадане от парламента – ако не от този, то от следващия. Може би ще бъдат заместени от „Възраждане“, които заемат все по-голяма ниша в крайното ляво пространство. Виждаме, че желанието за създаване на правителство, което да е евроатлантически ориентирано, ще е отново на дневен ред. Според мен българите ще гласуват предимно за партии, които видимо показват своята евроатлантическа ориентация. Искрено се надявам, че ще се състави кабинет, мисля, че и партиите го искат. Защото този вакуум и безконтролност върху работата на служебното правителство трябва да бъдат прекратени. Най-важният законодателен орган, парламентът, трябва да влезе в своите правомощия и да е коректив на едно правителство.

- Реклама -

Последни новини