24.8 C
София
вторник, 25 юни 2024 г.

Милионите на Васил Терзиев и „Нексо“ се сгодяват предизборно

Шефът на криптокомпанията Антони Тренчев с нова политическа заявка в България.

Милионите на Васил Терзиев от дъщерната фирма на Държавна сигурност „Телерик“ се обединяват предизборно с милионите на скандалната криптокомпания „Нексо“, срещу която преди време осем американски щата бяха завели дела. Информацията за новия политически годеж бе потвърдена от два независими един от друг източника от средите на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, които издигнаха Васил Терзиев за кмет на столицата.

Очевидно е, че започва игра за милиардните бюджети на София, коментират независими наблюдатели и припомнят не дотолкова славното минало на компанията „Нексо“, която бе разследвана за пране на пари, данъчни престъпления, престъпления, свързани с предоставяне на банкова дейност без необходимия лиценз, както и компютърни измами. Преди време бе обявено, че съвместното разследване на партньорски служби е установило, че един от клиентите на криптокомпанията е финансирал терористични актове, а „Нексо“ е действала чрез кухи фирми, като за последните пет години през нея са минали над 94 милиарда долара оборотно.

Криптобанката е създадена през 2017 година у нас и има активи за над 10 милиарда. Главни действащи лица в нея са бившият депутат от Реформаторския блок Антони Тренчев и Коста Кънчев. Понастоящем и двамата се крият в Дубай, а от компанията своевременно обявиха, че се оттеглят от американския криптопазар. След големите скандали и акцията на българската прокуратура от „Нексо“ хвърлиха сериозен ресурс, за да модерират мненията на недоволни потребители главно от Великобритания и САЩ, които твърдят, че са били измамени с различни по размер суми.

Това не е първото завръщане на Антони Тренчев в политиката. На последните два парламентарни вота той хвърли огромни суми за изборна победа на „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“. Усилията му стигнаха за второто място, а трендът на тази коалиция продължава да е низходящ. Затова София изглежда последен шанс и за „Нексо“, и за либералната финансова и икономическа общност у нас. Трудна задача, особено след появата на кандидатурата на Вили Лилков, която обединява консервативната общност.

Отвъд закона

Ей ти, како, снимка на новия кмет!

 

Раздават се листовки с лика на Васил Терзиев пред столични молове, хипермаркети и оживени места

„Снимките се пръснаха върху стоката и я закриха. Казах им да махат тези работи и да не ми пречат, но младите момчета само ми се изхилиха. Един от тях, по-едър и набит, изглеждаше доста сериозен, сложи си показалеца върху устните и ми каза : „Штт. Да млъкваш, че само на сергии, домати и краставици ще ми станете!“. После цялата група тръгна като под команда заедно по посока „Пиротска“. Да им се чудиш къде щъкат в тези жеги, и то в неделя…“, недоволства Стойна Ц., която е наела сергия и продава плодове и зеленчуци на Женския пазар. За жената от провинцията, която е дошла да изкара някой лев в столицата, няма никакво значение кои са тези шумни младежи, които нахилени раздават флаери, че чак ги и пръскат в зоните за пешеходци край пазара. Повечето са облечени с бели ризи с навити ръкави, изглеждат превъзбудени, а покрай тях подтичват и няколко момичета. По-заинтересуваните от политическата кухня у нас разпознават новия демократичен кандидат за кмет на столицата Васил Терзиев и неговия партньор Борис Бонев от „Спаси София“.

Гледката край Женския пазар напълно кореспондира с циганията наоколо. Независимо от парещото слънце мургави мъже с големи шкембета надигат изстудени бутилки с бира и очевидно нямат никакъв интерес към онези с ризите, а малки босоноги момчета с предполагаемо жителство във „Факултето“, които не са виждали баня от поне няколко седмици, обикалят на подскоци около трамвайната спирка. Близо до голямата табела „Женски пазар“ е разпъната бяла шатра. Тя прилича на нещо като главната палатка в катуна. В шатрата има маса, върху която са натрупани агитационните материали със снимката на широко усмихнатия Васил Терзиев, облечен в тъмносиньо сако и светлосиня риза. В същото време на два месеца от главната палатка в катуна от крак на крак пристъпва самият Терзиев, който на живо е облечен в бяла блуза с якичка и с къс ръкав. И по-скоро изглежда малко притеснен. Много-много не му личи да си вярва и да се вижда, че ще стане кмет. По-скоро голямата му свита го раздават по-нахакано и се оглеждат да зърнат в нечий поглед възхита или съмишленик. Но хората изглеждат по-скоро уморени от жегите и от работната седмица. Не им е нито до политици, нито до обещания. Търсят сянката, бързат да напазаруват най-нужното и да изчезнат в някоя от многото посоки.

 

Едно от обикалящите наоколо циганета дръзко пита: „Бате, тоя кой е на снимката?“. Едно от момичетата в свитата изпреварва батето и бързо отговаря: „Това е бъдещият кмет на София!“. После чевръсто хваща с два пръста десетина флаера и ги дава на една любопитна мургава столичанка: „Ето ти, како, снимка на новия кмет. Да си го имаш вкъщи!“.

Стана тя каквато стана – излиза, че всички столичани – от центъра, от предградията и от кварталите, могат да си имат кмет за лична употреба. Накрая най-вероятно ще си останат със снимка за домашно ползване и със спомена за една нечувана предизборна наглост по никое време. Но да не се отплесваме.

Самоувереността на хората от импровизирания катун пред Женския пазар въобще я няма в палатката от катуна пред НДК. Подходът е различен, а свободата в общуването на Женския пазар се е загубила някъде в разстоянието, което е не повече от 3 километра по права линия. И това е нормално, около НДК и в тази част на столицата на разходка излиза старата столична аристокрация. Тук флаерите и надутите балони не вървят. Нужно е да се говори с аристокрацията очи в очи. Да се обясни, че приказките за Държавна сигурност са злобни клюки, а нашият Васко е рожба на непорочното зачатие. Недоверчивите столичани от центъра задават още по-опасни въпроси и момчетата и момичетата, които доскоро се усмихваха пред Женския пазар, вече изглеждат пренапрегнати.

Така минават два часа пред НДК, после всичко се вдига, за да могат агитаторите да се настанят на пешеходната зона на българското „Шанз-Елизе“, по известно като Витошка. И тук катунът се е разположил без предупреждение и без да дава вид, че това, което прави, е незаконно. Ама да не би десетките катуни със снимките на Васил Терзиев, които през последните няколко седмици изникват като гъби след дъжд пред моловете и търговските вериги, да имат разрешение и да са законни. Не, разбира се! Сегашният кмет Йорданка Фандъкова се е скрила някъде в жегите и въобще не иска да си създава врагове сред младежта. Знае ли човек – утре точно на тези могат да им скимне да правят по-сериозна ревизия, докато са на власт. Сега най- важното е снимката на Васил Терзиев да стигне до повече хора. И така е вече от няколко седмици. София е Васил Терзиев и Васил Терзиев е София. А и кой ти гледа, че това усмихнато момче, за което е известно, че е сред най-младите мултимилионери у нас, не си е платило и стотинка тротоарно право, заело е безплатно общински площи, променило е без разрешение градски пространства и на практика с всичко това ощетява софиянци. Ама кой въобще ти мисли за софиянци. Нали снимката трябва да направи популярен Васко.

Шатри фантоми – новият модел за политическо ограмотяване на софиянци. Харвардски подход или Made in USA. В света на новите технологии само флаерите изглеждат твърде демоде. Остатък от времето на аналоговите хора. Голяма част от които все още са живи и са най-активните гласоподаватели между другото. Флаерите са продължение на времената на партизанските позиви. Или по-скоро са онова нещо, издаващо какъв е размерът на презрението към аналоговото население от страна на дигиталните хора, които неистово драпат към властта. И най-вероятно по един или друг начин ще я вземат въпросната власт с всички средства. Както се казваше навремето: „Вся власть советом!“.

Ех, тези съвети не могат да ни излязат от главите, защото поколения бойци на скрития фронт като дядото, като брата на дядото, като таткото и като чичото на новия кмет са ни ги набивали. Сега на дигиталното поколение не му пука. Важното е да има шатри, да има флаери, снимките да се гледат от повече хора и накрая повече хора да гласуват за това чудо на научно-техническия прогрес, върху което не бивало да се стоварват греховете на поколения назад.

 

На вниманието на прокуратурата!

Въпросите на „Филтър“

 

Щабът на един от най-младите посткомунистически мултимилионери у нас Васил Терзиев си позволява агитация във време, в което подобно нещо е строго забранено и далеч преди официално да бъде обявена предизборната кампания. Тази нечувана досега наглост и грубото потъпкване на Изборния кодекс предизвиква следните въпроси:

  1. Ще бъде ли наказан гражданинът Васил Терзиев за това, че си позволява да прави политическа агитация на обществени места във време, в което Изборният кодекс не позволява това?
  2. Какви са загубите на Столична община от незаконните шатри, заетите тротоарни площи и неплатените за целта наеми. С колко са ощетени столичани?
  3. Какви са наказанията за това, че се поставят фундаменти и се издигат преместваеми обекти, без да е получено необходимото разрешение от съответните общински органи?
  4. Кой почиства боклуците след своеобразните катуни по места и колко струва това на столичани?
  5. Какви наказания се предвиждат за партиите и коалициите (в случая „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, чиито знамена се издигат по време на събитията, свързани с незаконната агитация).
  6. Може ли всичко това да доведе до забрана за участие на въпросния кандидат и на партиите, които го представляват, на предстоящите местни избори в столицата?

 

Наглостта предава ли се по наследство?

 

Щрихи от една биография, които показват защо един успял 45-годишен технократ е готов да зареже успешния си бизнес, за да стане кмет

Случващото се по различни точки на столицата и предизборната агитация по никое време на практика е съставомерно и би трябвало да струва солено на дръзките нарушители. Пред софийските молове, пазари, пред оживени и големи търговски центрове и метростанции се раздават флаери с лика на Васил Терзиев и с открити призиви за подкрепа на 45-годишния технократ. Както е известно, внукът на началника на Военното контраразузнаване към комунистическата Държавна сигурност ген. лейтенант Васил Павлов Терзиев е кандидат за кмет на София на всички либерални формации, влизащи в коалицията между „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и „Спаси София“.

Случващото се е грубо потъпкване на Изборния кодекс, но е и своеобразно продължение от родова традиция, която е поставила една фамилия над останалите, над законите, над всичко. Кандидатът на либералната общност за кмет на София не е просто наследник на фамилия, която е участвала в репресивния апарат преди края на 1989 година. Тази фамилия е управлявала въпросния репресивен апарат. Десетилетия по-късно внукът се появява в новата роля на капиталист, натрупал стотици милиони. И това са част от милионите на България, преминали през „нашите“ фирми и препрани през образа на младия и успял бизнесмен с добро образование. Удобно се забравя привилегированият старт, генералите и онези митични куфарчета, които са раздавани на правоимащи при бягството на влиятелни персони от обръча на социализма. Така се поставяха основите на капитализма у нас. И точно това подлежи на надлежен, детайлен и внимателен прочит. Защото, за да има бъдеще, трябва да се знае миналото. А всичко започва от Държавна сигурност.

Коренът на Васил Терзиев е Държавна сигурност. Корен, от който, каквото и да казва, няма как да се откъсне. Дядо му, на когото е кръстен нашият герой, е Васил Павлов Терзиев, бивш партизанин, който над 20 години е бил началник на Военно контраразузнаване (ВКР), впоследствие става член на Централната ревизионна комисия на БКП и член на ЦК на БКП. Многократно награждаван за заслуги към партията. Братът на дядото е също генерал лейтенант. Тодор Павлов Терзиев е партиен секретар на МВР, 15 години началник на IV управление на Държавна сигурност, което се занимава с научно-техническото разузнаване. Според много анализатори точно в това направление е внедрен и внукът на брата Васко. Бащата Александър Василев Терзиев е офицер в Първо главно управление на ДС, а чичото Павел Тодоров Терзиев е офицер от Шесто управление на ДС. Забележително родословие, което дава така наречения привилегирован старт на внучето, в което днес са концентрирани надеждите на остатъците от тази „славна“ фамилия.

Съвсем не е случайно нищо, защото генералите и куфарчетата при старта в бизнеса на Васил Терзиев имат определяща роля. И това става десетилетия след падането на комунистическия режим. Последното показва колко жилава и устойчива е Държавна сигурност във времето. Гордостта на Васил Терзиев компанията „Телерик“ не възниква така, както ни я описва днешният кандидат за кмет на столицата. Според документите „Телерик“ не стартира от ентусиазма на четири подарени бюра, както ни сапунисва във Фейсбук на 5 юли Васил Терзиев. Ето неговата легенда: „Историята за това как ни приюти бащата на Зарко в една празна стая в офиса му. За това как сме мъкнали подарените ни бюра на гръб в шестетажната сграда“.

Истината за „Телерик“ е по-различна, защото тя започва живота си като отдел в една от най-успешните фирми у нас„КИМКООП ТРЕЙДИНГ и получава първия си милион именно като дъщерно дружество на оръжейната компания. Документите от създаването на „Телерик“ са достъпни в търговското досие на компанията и в тях се откриват явните връзки с фирми на хора, които са били част от комунистическите тайни служби, а бързо след падането на Тодор Живков стават успешни бизнесмени в оръжейната промишленост. Част от тези хора са бивши ченгета от научно-техническото разузнаване.

Съвсем логично е днес онези, които обраха плодовете от комунистическата власт и ограбиха народа, да искат да се върнат през бизнеса обратно във властта. Наглостта в такива случаи е безгранична и е неразривно свързана със семейните традиции и корени. Няма как да е иначе.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини