spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
вторник, 4 октомври 2022 г.
9.6 C
София
Категории:

Мими Балканска среща голямата любов на 50

Избрано

Обичана от публиката, Мими Балканска, от чиято смърт на 22 май се навършват 38 години, е епоха в оперетното изкуство. Талантът и красотата й привличат много влиятелни мъже, които напористо я ухажват. Това ражда множество легенди за любовните й истории. Разказва се, че когато гастролира в Загреб и Белград, виден банкер всяка сутрин й оставя пачки пари във вазите с цветя, които й праща. Друг неин обожател открадва обувката й от гримьорната, за да пие вино в нея. Земеделският лидер Александър Стамболийски губи ума си по певицата, увлечен по нея е и Георги Димитров.

Според музиковеда Панайот Стойчев Мими е най-красивата жена на България по онова време. Има безупречна фигура, изправена стойка, чудесни крака и засенчва всички с хубост, чар и парижки тоалети. Дамите от хайлайфа се мъчат да й подражават, но също така й завиждат и злословят по неин адрес, откъдето идват и историите за любовниците й, някои от които са чиста измислица, твърди той. Биографът й Елиана Митова също отхвърля част от приписваните й любовни истории с Георги Димитров, Кемал Ататюрк и Александър Стамболийски. Според нея оперетната прима е с модерно мислене за изкуството, живота и любовта, но отдава сърцето си „страстно, истински и само по любов“.

Оперетната звезда не е била любовница на Георги Димитров според Елиана Митова и Петър Стойчев. Двамата се познават още от 20-те години на миналия век, когато Мими е едва на 18, а той на 38, но Димитров дълго е извън България и пътищата им се разминават. Виждат се отново в присъствието на други актриси, след като той става министър-председател, и това е единствената им среща.

Заради нея Стамболийски строи сграда на Кооперативния театър

Със сигурност обаче се знае, че преди това примадоната е във връзка със земеделския лидер Александър Стамболийски и заради нея той иска да построи сграда на Кооперативния театър, в който тя играе, казва музиковедът Стойчев. Стамболийски е много влюбен в нея, а тя го харесва заради буйния му характер и мъжество, смята той. Биографът й обаче твърди, че това отново са слухове и двамата не са имали връзка.

Говори се също, че в списъка на любовниците й е братът на Борис III – принц Кирил. По думите на нейни колежки плейбоят на царската фамилия непрекъснато я ухажва с огромни букети. Балканска има кратък романс със сина на Андрей Ляпчев, който я води на пътешествие в Европа, но после се увлича по нейна колежка и това силно я наранява. Наранена е и от двата си брака, които не продължават дълго. Първият й съпруг е тенорът Иван Цачев, когото среща в театъра. Всички девойки в София са влюбени в красивия, синеок и очарователен Иван, но той се увлича по живеца на начинаещата актриса и те се омъжват, когато Мими е едва на 17 години и още си играе с кукли. Идилията между тях не трае дълго. Потиснат от славата на жена си, Иван решава да замине в Германия и да гради кариера там. Немците също харесват Мими и й предричат бляскаво бъдеще, но мъчена от носталгия, тя се връща в България след три месеца. Развеждат се чрез „Държавен вестник“, но остават добри приятели.

Вторият й мъж е д-р Кирил Марков, с когото се запознават, докато той я лекува от тежък грип. Съдбата се опитва да я предпази от този брак, като й дава знак – точно преди да каже „да“ на избраника си, токът в църквата угасва. Все пак те се женят и проблемите започват. Галантният джентълмен отпреди брака започва непрестанно да й изневерява. Преди да осъзнае това, влюбената Мими пести от заплатата си, за да му подари кола за рождения ден. Но когато лимузината е пред вратата му, тя осъзнава грешката си и си тръгва само с една рокля на гърба. Прибира се при майка си в къщата под наем в Подуяне, не се връща за дрехите си и никога повече не вижда Кирил.

Актьорът Тодор Младенов обича певицата до края на дните си

Голямата си любов среща чак на 50 години. Тогава в живота й влиза наполовина по-младият от нея актьор Тодор Младенов. Една вечер непознатият тогава за нея мъж я чака пред гримьорната с огромен букет, пада на колене и й споделя, че е влюбен в нея от малък и тя е причината да се заеме с актьорство. „Ако не отвърнете на чувствата ми, ще напусна София и от мъка ще стана учител в затънтено село“, казва й той. Много скептична в началото, включително заради разликата във възрастта, Мими постепенно започва да му вярва. Освен това той е красив и чаровен, наистина готов на всичко за нея. Те живеят щастливо 16 години до смъртта му пред 1967 г., напук на безкрайните хорски приказки. Двамата са неразделни и възрастовата разлика с нищо не помрачава любовта им. Те заразяват с прекрасните си отношения и всяка вечер домът им е пълен с приятели артисти. Мими е душата на компанията, а Тодор с радост домакинства – готви, поднася, а после мие планини от мръсни чинии. Той решава всички битови въпроси, за да е спокойна и щастлива тя. Уви, Тодор се разболява от рак на стомаха и Мими денонощно бди над него, грижи се за всичките му нужди. Години преди да се разболее, той споделя с близката си приятелка и колежка Катя Зехирева: „Тя е всичко за мен – майка, жена, сестра. Никога не бих обикнал друга жена“.

„Много млади актриси се опитваха да флиртуват с Младенов. Непрекъснато му намекваха за разликата в годините с Мими Балканска – разказва Зехирева. – „Млада, стара, но на малкия й пръст не можете да стъпите!“, неизменно им отговаря той.“

След няколко тежки операции Тодор издъхва в ръцете на Мими. „От щастливите години, преживени с моя обичан човек, ми остана и едно полезно умение – да готвя, придобито след дълги наблюдения“, пише тя в спомените си.

Мими си отива от този свят на 22 май 1984 г. Когато издъхва, часовникът в стаята й мистериозно спира на същата минута и повече никой не може да го оправи. След смъртта й Петър Увалиев пише емоционално есе, в което я нарича предтеча на Джули Андрюс и Барбра Стрейзънд. Тя е и най-голямата звезда на българската оперетна сцена с над 300 впечатляващи роли, ненадмината до днес.

Последни новини