- Реклама -

- Реклама -

петък, 27 януари 2023 г.
-0.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Министърът скулптор щял да прави реформи в театъра

Нова театрална реформа предлага служебният министър на културата проф. Велислав Минеков, който е скулптор по професия.

Идеята му е по различен начин да се финансират театрите и това да става в зависимост от премиерните спектакли – различна да е субсидията, когато става дума за класическа пиеса и когато става дума за дебютен текст.

Министърът лансира идеята си пред депутатите от парламентарната Комисия по културата и медиите.

„В една опера се канят естрадни певци, рок групи, в театри се канят хора, които буквално разказват стари вицове, много смешни…И аз мисля, че наистина трябва да има този път истинска театрална реформа, най-вече по отношение на бюджет“, каза Велислав Минеков.

Министърът на културата коментира за пореден път и ситуацията в Народния театър, където от месеци тече скандал между директора Васил Василев и режисьора Александър Морфов, който надраска вратата на пиара на трупата Велислава Кръстева с надписи „ДПС“ и „Връзки с обществеността на Ахмед Доган“.

Според Минеков в трупата в Народния театър има разделение.

„В момента тече проверка, одит. Проверката тече твърде бавно, има съмнения в пресата, че проверката се прави в интерес на директора. И ако тези съмнения са достатъчно смущаващи, ще поискам и външен одит. А може би накрая нещата трябва да стигна и до АДФИ (държавната финансова инспекция). Съществуват страхове в Театъра.  Трупата е абсолютно разделена и щетите – само от тази раздяла в трупата, ще бъдат лекувани с години, независимо кой управлява Театъра“, каза служебният министър пред депутатите.

- Реклама -

Последни новини