- Реклама -

- Реклама -

13.5 C
София
неделя, 28 май 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Министерският съвет предлага онлайн пиратството да стане престъпление

Създаването на условия за онлайн пиратство да стане престъпление. Това предлага служебното правителство с одобрения на днешното заседание проект на Закон за изменение и допълнение на Наказателния кодекс (НК), съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

С него се цели наказателно преследване на лицата, създаващи условия за онлайн пиратство – чрез изграждането и поддържането на сайтове за торент тракери, уебплатформи, чат групи в приложения за онлайн размяна на пиратско съдържание и други дейности. Не се предвижда наказателно преследване на отделните потребители на пиратски произведения.

Законопроектът отговаря на отправените към държавата критики по Раздел „Специален 301“ от Търговския закон на САЩ във връзка със защитата на интелектуалната собственост, най-вече в областта на онлайн пиратството, уточняват от Министерския съвет.

Създава се нов престъпен състав в чл. 172 а, ал. 2 от НК, който включва: изграждането или поддържането на информационна система или предлагането на услуга на информационното общество. Всяко от тези деяния трябва да е със специална цел – извършване на престъпно посегателство спрямо чужд обект на авторско или сродно на него право.

Предлаганото наказание е от една до шест години лишаване от свобода и глоба до 10 000 лева.

Законопроектът цели още да се преодолеят затрудненията при разследването и разкриването на престъпни посегателства спрямо множество защитени обекти на авторско или сродно на него право заради необходимостта от индивидуализиране на всеки обект или материален носител поотделно, преди внасянето на обвинителен акт.

Предлагат се два алтернативни количествени критерия, при които престъплението ще се счита за довършено и ще е възможно внасянето на обвинение в съда – парична равностойност на един или повече от обектите, която да надхвърля десет хиляди лева или засегнати обекти, надхвърлящи петдесет броя. Редакцията заменя досегашната постановка за „големи размери“.

Променя се и режимът на отнемане на предмета на престъплението. Той ще се отнема в полза на държавата, само ако принадлежи на извършителя.

БТА припомня, че в момента предметът на престъплението се конфискува независимо от това чия собственост е, което може да засегне трети добросъвестни лица.

Съпътстващи изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) разширяват предметната компетентност на следователите от Националната следствена служба.

 

Илюстрация: Дарикнюз

- Реклама -

Последни новини