- Реклама -

- Реклама -

неделя, 29 януари 2023 г.
-0.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Министерството на отбраната обеща зимни облекла на украинската армия

Българското Министерство на отбраната обеща зимни облекла за украинската армия. Това става ясно от официално съобщение за среща на министъра на отбраната Димитър Стоянов с посланика на Украйна Виталий Москаленко. От него се разбира, че военният министър е обявил, че е „инициирана процедура за предоставяне като дарение на зимни облекла за украинската армия“.

От съобщението не се разбира за какви точно облекла става дума, откъде МО ще ги вземе, както и дали изобщо има такова искане от украинска страна.

Според военното министерство, министър и посланик са разговаряли за „възможностите за оказване на хуманитарна и военно-техническа помощ на Украйна“. „Министерството на отбраната се включва в оказването на хуманитарна и военно-техническа помощ на Украйна. Предоставяме дарение от 350 медицински пакети за 35 000 украински военнослужещи“, посочил министър Стоянов.

Виталий Москаленко пък изказал благодарност за настаняването на украински граждани в почивни станции на военното ведомство. „Министерството на отбраната продължава да се грижи за украински граждани, потърсили спасение в България. Към днешна дата в две почивни бази на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“ са настанени общо 214 души, от които 161 възрастни и 53 деца до 13 години“, казал българският военен министър.

В разговорите бил подчертан и приносът на България към Доверителния фонд на НАТО за възстановяване и рехабилитация на украински военнослужещи. Обсъдени били възможности за продължаване на ангажимента на страната ни за възстановяването и рехабилитацията на украинските военнослужещи в рамките на Доверителния фонд на Алианса.

От съобщението става ясно, че на срещата са присъствали зам.-министрите на отбраната Теодора Генчовска и Катерина Граматикова, началникът на политическия кабинет Владко Владов, директорът на дирекция „Отбранителна политика и планиране“ бригаден генерал Радостин Илиев.

От него обаче не се разбира какво точно става с т.анр. военно-техническа помощ, която бе гласувана от парламента и трябваше да се изразява в ремонт на бронирана украинска техника в българските военни заводи.

До решение за такава помощ се стигна, след като последният парламент, в името на спасението на тогава управляващата коалиция, отказа да предостави официално оръжие на Украйна, но даде на правителството ограничен мандат за действие – евентуално да даде “военно-техническа помощ“ на Киев. Това стана заради съпротивата на БСП, която дори заплаши да напусне управлението. След това беше постигнат компромис, иницииран от ПП. С него се предвиди именно предоставянето на военно-техническа помощ, която да се изразява в ремонт на украинска бойна техника. Нещо, което според много експерти, включително и бивши военни министри, трудно може да бъде практически осъществено.

Независимо от това, няколко ръководства на МО твърдяха, че се преговаря конкретно каква техника ще бъде ремонтирана у нас. Обявено бе, че ще се направи всичко възможно, за да ке изпълни решението на Народното събрание за ремонта на украинската бойна техника, защото в България била изградена най-голямата система за ремонт на бронетанкова техника още от времето на Варшавския договор. „Това са 7 завода на ТЕРЕМ. Те са ремонтни заводи, които не произвеждат боеприпаси. Там и в момента се ремонтират и модернизират българските танкове“, твърдяха военните, за да покажат, че България има капацитет. Заговори се дори за възможност за ремонт на 80 танка, но и до момента обаче не е известно да е ремонтирана дори една машина.

Източник: segabg.com

- Реклама -

Последни новини