- Реклама -

- Реклама -

неделя, 5 февруари 2023 г.
-1.1 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Министърът на отбраната: Не сме продавали самолети Су-25 повече от 10 години

„Министерството на отбраната не е продавало самолети Су-25 повече от 10 години“. Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов в отговор на въпрос на журналисти в Костенец. 

Министърът категорично опроверга спекулациите, че е била предоставяна техника и въоръжение на украинската страна, извън одобрената с решенията на Народното събрание от миналата година.

„20 броя самолети Су-25 са продадени в периода 2005 – 2012 г. на четири фирми“, припомни той. През същия период 2005 – 2012 г. част от тези бойни самолети са изнесени. От самолетите, закупени тогава от български фирми, шест броя са в България, собственост са на българска фирма, и не са продадени“, поясни той.

На въпрос за цитираните в публикации продадени танкове Т-72, министър Стоянов заяви: „През последната година Министерството на отбраната не е продавало танкове Т-72 на когото и да било. Те са собственост на Българската армия и стоят в нашите формирования. В решението на Народното събрание ясно е казано какво може да бъде изнасяно в помощ на Украйна – въоръжение и техника. Не са изнасяни нито Т-72, нито комплекси С-300, нито МиГ-29, нито Су-25“, почерта министър Стоянов.

Средствата за предоставяната техника и хуманитарна помощ за Украйна подлежат на възстановяване от европейския фонд и страната ни вече е кандидатствала за това. Към момента тяхната сума не може да бъде посочена. „Хуманитарната помощ само от Министерството на отбраната е около 7 милиона лева – говоря за предоставените каски, бронежилетки, медицински китове и дрехите“, каза Стоянов.

- Реклама -

Последни новини