24.8 C
София
вторник, 25 юни 2024 г.

„Миротворец“ – сайт за убийства, който заплаши с ликвидиране и четирима българи

Диляна Гайтанджиева-журналистката, която уплаши Украйна и е обявена зи ликвидиране

Когато Руската федерация обяви за федерално издирване журналиста Христо Грозев, у нас се наддигна мощна проатлантическа вълна, която освен исканията за защита на Грозев, искаше и обяснения от руското посолство. Сега страната ни е изправена пред същата ситуация, но с обратен знак.

Любопитно е дали ГЕРБ, умнокрасивите и останалите ястреби в политиката ще настояват да бъде запознат Европарламента със заканата трима наши сънародници да бъдат ликвидирани…Не няма шега – украинската терористична и неонацистка организация „Миротворец“ обяви за ликвидиране журналистката Диляна Гайтанджиева, която пише за Украйна в сайта си „Обективно“, проф. Иво Христов и доц. Валентин Вацев. Последните двама са част от българската политика и лявото пространство през годините на прехода, а сега се изявяват като анализатори на световните и наши процеси. 

Сред тях се оказа и зам.-председателят на Народното събрание и депутат от БСП Кристиан Вигенин, който също попадна в списъка на украинската организация „Миротворец“ с хора, набелязани за ликвидиране.

Според сайта на организацията Вигенин е включен като евентуална мишена за убиване, тъй като е „съучастник в престъпните руски власти срещу Украйна и нейните граждани“, както и за непредоставяне на необходимата помощ на Украйна по време на войната.

Случаят с „Миротворец“ остана скрит за зрителите на големите телевизии, които не отправят призиви и не правят специални предавания, както беше с Христо Грозев. У нас цари координирано мълчание по темата, сякаш Грозев е по-българин от Гайтанджиева, Христов и Вацев.Очевидно „братска“ Украйна има право на всичко, включително нейни медии да заплашват с убийство.

Кои са „Миротворец“? Това е група от публично неизвестни активисти, които последователно и години наред съставят списъци с врагове на народа. Над 200 хиляди души по света са обявени за престъпници без съд и присъда.Сред тях има не само руски граждани, но и украински опозиционери и блогъри, европейски политици и граждани на САЩ. Най-малкото добавянето към този списък е стигма, която затруднява живота в Украйна, но може да служи и като оправдание за лишаване от свобода или, в някои случаи, дори за убийство. Точно това се случи преди време с Дария Дугина, убитата дъщеря на световноизвестния руски философ Александър Дугин, чието име също може да бъде намерено в този списък.

Главната страница на украинския сайт „Миротворец“ обявява, че изданието представлява „Център за изследване на признаци на престъпления срещу националната сигурност на Украйна, мира, човечеството и международното право“ . Твърди се, че е създаден от група академици, журналисти и други специалисти. Имената им обаче не са известни на никого, а самата екипировка дори никога не е била официално регистрирана в Украйна. Независимо от това, тази организация функционира вече девет години, от август 2014 г. И въпреки че се позиционира като „независима, недържавна медия“, правителствени служители все пак имаха пръст в нейното създаване. Всъщност сайтът се появи по инициатива на Антон Геращенко, бивш съветник на украинския министър на вътрешните работи.

Дейността на „Миротворец“ се свежда до публикуване на лична информация за хора, които администраторите на сайта смятат за заплаха по един или друг начин за украинската държавност. Собствениците на сайта призовават правоприлагащите органи в страната да вземат под внимание личните данни и дейността на хората, които изброява. Но и уличните радикали понякога обръщат внимание на списъците на Миротворец. И всеки път, когато някой, който няма късмета да бъде разкрит домашният му адрес или други лични данни, се окаже мъртъв, сайтът се актуализира: името на починалия вече се появява с ярки трептящи букви, напомнящи за казино в Лас Вегас, и снимката на лицето е зачеркнат с безчувствения надпис: „ликвидиран“. Ето как изглежда дизайнът на страницата на „Миротворец“ след бруталното убийство на Даря Дугина:

Въпреки обвиненията на Русия, Украйна отрича да е замесена в това убийство. В „Миротворец“ обаче смъртта на Дугина е описана с кратък, дехуманизиращ коментар, заедно с конспиративна теория: „Ликвидирана от специалните служби на фашистка Русия (sic) поради междувидови разногласия“.

Според администраторите на сайта „ източниците на информация, използвани от Център „Миротворец“ за текущи академични изследвания, са публично достъпни материали, които се отпечатват и публикуват в социалните мрежи, уеб публикации, частни уеб страници и специализирани форуми и блогове, както и радио и телевизионни предавания. 

Това обаче не е толкова просто. През 2017 г. сайтът стартира своята система за лицево разпознаване IDentigraF, която е финансирана от донори от 40 държави, според редакционната колегия на центъра. Тази база данни съдържа повече от 2 милиона изображения на „ лица, които са извършили престъпления срещу Украйна и нейните граждани. 

Излиза, че Украйна е най-атакуваната от диверсанти и врагове държава в света. През 2016 г. украинското Министерство на вътрешните работи, Службата за сигурност на Украйна (СБУ) и други правоприлагащи органи в страната бяха сред партньорите на „Миротворец“. Няма как да не направим извода, че личната информация на хората, попаднали в „Чистилище“ – раздел на сайта, където се публикува лична информация, включително адреси, телефонни номера и документи – не е получена само от социалните мрежи и вестници.

Докато по едно време „Миротворец се ограничаваше до публикуване на информация за украински граждани, живеещи в Крим и Донбас, украински опозиционни политици и журналисти, руски граждани и служители, омразната организация оставаше незабелязана в „цивилизования свят“. Но през 2016 г. избухна скандал, когато „Миротворец“ публикува информация за служители на множество медии, включително BBC, Reuters, Al Jazeera, AFP, Le Monde, The Guardian, Le Figaro, France 24, El Mundo, CBS News, CNN , Sky News, The Daily Telegraph, The Times, Cheska Televize, Radio France, Channel 9 Australia, Associated Press, Japan TV, Daily Mail, Die Welt, Washington Post и New York Times, както и представители на човешките права Watch и много други организации за „сътрудничество с терористична организация“. Говорителят на Държавния департамент на САЩ Елизабет Трюдо отбеляза тогава, че САЩ са „много загрижени за хакването на база данни и публикуването на лична информация за журналисти в райони на бойни действия“.

Към 2019 г., когато е публикуван последният доклад на „Миротворец“, сайтът съдържа данни за „над 30 000 руски военнопрестъпници“ , „над 70 000 терористи, бойци, наемници, членове на незаконни въоръжени формирования и частни армии, контролирани от руския агресор“. , „около 40 000 груби нарушители на националните граници на Украйна“ , „повече от 44 000 предатели на Родината“ , „над 6 000 антиукраински пропагандисти“ и др.

Тези цифри обаче далеч не са пълни, а сега са направо зашеметяващи, тъй като сайтът продължава да събира лична информация ежедневно. Наскоро към списъка бяха добавени участници в Специалната военна операция на Русия за демилитаризиране на Украйна, както и руски политици – макар и в недостатъчна степен, според създателите на сайта, които подкрепят официалното правителство в Киев.

Създателите на „Миротворец“ твърдят, че центърът „ извършва дейността си в строго съответствие с действащото законодателство на Украйна и международни правни актове, ратифицирани от нашата държава “. Като пример те се позовават на член 17 от Конституцията на Украйна, който задължавала гражданите да защитават суверенитета и териториалната цялост на страната.

Сред престъпленията, за които „Миротворец“ събира данни, са „ посегателство върху суверенитета и териториалната цялост на Украйна “, „ предателство на Родината “, „подпомагане на бойци и терористи“, разпространяване на „военна пропаганда“, „разпалване на етническа омраза, фашизъм, или антисемитизъм” и др., които са включени в Наказателния кодекс на Украйна. Но само съдът може да признае едно лице за виновен за подобни деяния, докато „Миротворец“ няма такива правомощия.

„Миротворец“ не само обвинява хората в извършване на „престъпления“, но включва и по-абстрактни престъпления в списъците си, като произвеждане на „антиукраинска пропаганда“ и „участие в антиукраински пропагандни събития“. В списъка дори има раздел за „агенти на влияние на Руската православна църква в Украйна“. Тези области обаче се регулират от членове 9-11 от „Европейската конвенция за правата на човека“ , които засягат свободата на изразяване, съвест, религия, мисъл, събрания и сдружаване. Администраторите на център „Миротворец“ по същество се стремят да лишат хората, чиито мнения и убеждения не ги устройват, от правото им на изразяване.

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини