35.8 C
София
сряда, 17 юли 2024 г.
Категории:

Мистериозен кратер в Гренландия пази тайната си 58 милиона години

Камъчетата на ръба на ледената покривка на Гренландия, съдържат кристали от циркон, които са били променени от удар преди около 58 милиона години     Снимка: Pierre Beck

Мощното въздействие, което е създало този мистериозен кратер в северозападния край на ледената Гренландия, се случило преди около 58 милиона години, съобщават изследователите вчера (9 март) в Science Advances.

Това време е потвърдено от два различни метода за датиране и означава, че астероидът, кометата или метеоритът, който е издълбал депресията, е ударил много преди застудяването, започнало преди около 13 000 години. Някои изследователи предполагали, че застудяването е причинено от такова въздействие.

Учените забелязват кратера през 2015 г. по време на сканиране при операция IceBridge на НАСА, която използва въздушен радар за измерване на дебелината на ледената покривка. Тези и други данни разкриват, че кратерът, наречен Хайавата (Hiawatha), е кръгла депресия, която се простира на 31 километра и е заровена под километър лед.

Следващата стъпка била да се определи колко стар може да е кратерът на Хайавата. Въпреки че самата депресия е недостижима, стопената вода в основата на леда е извадила камъчета и други утайки, носещи издайнически признаци на промяна от удар, включително пясък от частично разтопени скали и камъчета, съдържащи силно деформирани или „шокирани“ кристали от циркон.

Камъчетата близо до удара, създал кратера Хайавата в северозападна Гренландия съдържат зърна от циркон (вляво), които съдържат много малки кристали, някои от които променени от удара (вдясно). Тези циркониеви кристали действат като малки капсули на времето, помагайки на изследователите да преценят кога е настъпил ударът. Снимка: G. Kenny

Геохимикът Гавин Кени от Шведския природонаучен музей в Стокхолм и колегите му датират тези промени, използвайки два метода. И двата метода предполагат, че ударът е настъпил преди около 57,99 милиона години.

Засега, казват изследователите, какво въздействие може да е имал този космически удар върху глобалния климат на Земята, остава загадка.

Преведено за Filt.bg

Източник: Science News

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини