11.4 C
София
събота, 25 май 2024 г.
Категории:

Мистериозен хоминид е живял в Южна Африка преди 3,66 милиона години

Повторен анализ на пет отпечатъка, открити по-рано в Танзания, показани на снимка (отгоре) и в 3-D контурна карта (отдолу), предполага, че са направени от вид хоминиди, който е живял заедно с видовете на Луси преди около 3,66 милиона години       

Индивид от странен вид хоминиди е преминал през поле от влажна вулканична пепел в днешна Източна Африка преди около 3,66 милиона години, оставяйки след себе си няколко отпечатъка.

Тези пет древни стъпки, до голяма степен пренебрегнати след частичните разкопки в местността Лаетоли в Танзания през 1976 г., показват отличителни белези на изправено същество, с походка на от хоминид, установява ново проучване. Изследователите по-рано ги смятаха за трудни за класифициране. Дори предположили, че вероятно са оставени от млада мечка, която е направила няколко крачки, докато е била изправена на два крака.

Недалеч от тези отпечатъци в Лаетоли се приписват на вида на Луси (Australopithecus afarensis). Но формата и разположението на наскоро идентифицираните отпечатъци на хоминиди се различават твърде много от A. afarensis, съобщава международен екип в Nature.

Различни видове хоминиди са минали през този източноафрикански пейзаж приблизително по едно и също време, като всеки се е движел по различни начини.

Отпечатък на предложен нов хоминид, вляво, е подобен по дължина на отпечатък от близък отпечатък, приписан на Australopithecus afarensis, вдясно

Де Силва, Ели Буракян/Колеж Дартмут

Изкопаеми челюсти, датиращи отпреди повече от 3 милиона години, открити в Източна Африка, може да идват от вид, наречен A. deyiremeda, който е живял близо до тълпата на Луси. Но не са открити вкаменелости на крака с челюстите, които да се сравнят с находките от Лаетоли. Вкаменелостите на 3,4 милиона години от източноафрикански хоминид, които са имали хващащи се пръсти и без свод, и необичайните вкаменелости на 4,4 милиона годишния Ardipithecus ramidus също не съвпадат. Така че нито един от тези хоминиди не би могъл да направи петте отпечатъка.

Отпечатъците също не съвпадат с тези от съвременни млади черни мечки и съвременни шимпанзета, които вървят изправени, днешни източноафрикански хора, които обикновено не носят обувки или запазени отпечатъци от източноафрикански ловци-събирачи, датиращи от около 12 000 до 10 000 години.

Елисън МакНът държи купа с храна, за да накара млада женска черна мечка да ходи изправена през кално петно ​​

Експериментът беше използван, за да се изключи, че мечка е направила мистериозните отпечатъци на място в Източна Африка преди 3,66 милиона години. Признаците за балансирана, изправена походка в древните следи са резултат от човешки колене, разположени под бедрата, човешки бедра, ориентирани да стабилизират крачката. На една стъпка левият крак на индивида Лаетоли се кръстосва пред десния крак, оставяйки ляв отпечатък точно пред предишния отпечатък. Хората могат да стъпват по този начин, когато се опитват да си възвърнат баланса. А мечките и шимпанзетата заемат относително широка позиция поради подредбата на коленете и бедрата, която им пречи да ходят като индивида Лаетоли и вероятно да стъпват кръстосано, казват учените.

Преведено за Filt.bg

Източник: ScienceNews

Снимки: Остин К. Хил и Катрин Милър

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img