- Реклама -

[the_ad_group id="8212"]

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
17.8 C
София
понеделник, 25 септември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Мистериозният скитник Oumuamua продължава да озадачава астрофизиците

NASA/ESA/AURA/Caltech

Първият известен междузвезден обект в нашата Слънчева система, известен като Oumuamua, продължава да се изплъзва от научното разбиране. Сега една от най-новите идеи за това от какво се състои нашественикът с форма на пура, отново беше отхвърлена.

Изследователи са идентифицирали Oumuamua като азотен айсберг в опит най-сетне да идентифицират мистериозния обекта. Според скорошно изследване обаче, публикувано в астрономическото списание New Astronomy, астрофизиците от Харвардския университет смятат, че това просто не е възможно.

През октомври 2017 г., когато учените за първи път видяха Oumuamua, летящ през нашата Слънчева систем с приблизително 57 000 мили в час (92 000 км/ч) – твърде бързо, за да е възникнал в нашата Слънчева система.

Плоският обект с криволичеща форма се движи със скорост, която не можеше да бъде обяснена от гравитационното притегляне на Слънцето, докато минавал край него. Нямало видими индикации за пропелент като водна пара или газове, които изпуска обектът, за да се движи напред, което било значително разочарование за астрономическата общност.

Учените не само не са наясно какво е тласнало Oumuamua като изстрелян с прашка в обиколката във и извън нашата Слънчева система. Те  също така не знаят от какво се състои той.

Неотдавна астрофизиците от Държавния университет в Аризона Алън Джаксън и Стивън Деш обявяват, че са разшифровали мистерията. Oumuamua, както го нарекли учените, най-вероятно бил парче азотен лед, паднал от неоткрита планета като Плутон, според две статии, публикувани от екипа.

Идеята е определена като невиждана главоблъсканица, защото когато Oumuamua се приближава до Слънцето, изпаряващият се азотен газ щеше да задвижи обекта и той да стане практически невидим за обсерваториите. Тъй като астрономите са открили азотен лед на Плутон, логично е да се предположи, че екзо-Плутон периодично се разцепва от парчета азотен лед.

Но не всички са съгласни с това заключение. „Тези публикации ме убедиха, че няма физически механизъм, за да функционира по описания начин. Според тях теорията не работи и значително надхвърля бюджета за грешки. Амир Сирадж, астроном от Харвардския университет, се позова на определен брой грешки, които биха направили една прогноза правдоподобна.

„Хипотезата за азотния айсберг на Oumuamua е невалидна, казват Сирадж и неговият съавтор, астрофизик от Харвард Ави Льоб, тъй като във Вселената липсва достатъчно азот, за да поддържа обект с размерите на Oumuamua, които варират от 1300 до 2600 метра 35 до 167 метра. Чистият азот е необичаен в космоса и е открит само на Плутон, където съставлява около 0,5 процента от общата маса. Дори ако целият азотен лед във Вселената бъде изстърган от всяка планета, подобна на Плутон, която се очаква да съществува, пак няма да има достатъчно азот, за да се образува Oumuamua. Сирадж и Льоб изчислили, че количеството екзо-Плутони, необходимо за изграждането на азотен айсберг с размерите на Oumuamua, ще надхвърли масата на звездите, изисквайки като минимум повече от 60 пъти повече маса, необходима за производството на всички планети в нашата слънчева система. Това е лудост, абсурдно е, смятат двамата учени.

Загадката на Oumuamua все още не е разрешена. Възможността за синтетичен (изкуствен) произход остава открита, докато обектът не намира никакви други обяснения. Трябва да се проучат всички алтернативи и това прави Oumuamua толкова интригуващ. Засега той ще е просто астрофизичен обект, който никога преди не сме виждали.

Източник: New Astronomy

Илюстрация: Bjorn Bakstad/Getty Images

 

 

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини