- Реклама -

[the_ad_group id="8212"]

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
25.8 C
София
четвъртък, 21 септември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Мистерията на пикантните храни

За хората яденето на пикантни храни е болезнено, но някои са придобили по-голяма търпимост и въпреки усещането за парене изпитват почти наркотично влечение към тези екстремни вкусове. Защо лютите чушки, уасабито и всички пикантни храни предизвикват тази специфична реакция на парене и какво иска да ни каже мозъкът с тази реакция? Изглежда уж лесно за разгадаване, но се оказва дяволски трудно. Колкото и да е странно, това се смята за една от големите мистерии в изучаване на човешкото тяло.

Дълго време изследователите просто не могли да разберат защо това е така и как тялото обработва информацията. И тъй като нямали никакъв друг отговор, повечето предположили, че това е някакъв остатък от далечна еволюционна адаптация на човека към храните.  Американският изследовател д-р Дейвис Джулиъс и неговият екип чрез молекулярен анализ откриват една от тайните на пикантните храни. Това е оценено като голям пробив в темата и д-р Джулиъс бе удостоен с Нобелова награда за 2021г.

Петте сетива на човека – зрение, звук, мирис, докосване и вкус, са нещо като медии, чрез които усещаме и разбираме света. Сетивата ни информират първо дали нещо не ни заплашва, а после го оценяваме като добро,  красиво, вкусно, уханно. Е, разбира се това става и чрез опита на пробата и грешката. Някои все пак са яли преди нас отровни гъби, други са видели ефекта и информацията се е предала  на поколенията. Медията-око вече можела да разпознае опасното създание, медията-нос също ни докладва за специфична миризма, свързана с опасност.

В сравнение с другите сетива обаче рецепторите за болка и натиск са вградени в нервната система, могат да бъдат намерени в цялото ни тяло, което ги прави невероятно трудни за изучаване.

Д-р Джулиъс отговаря на този въпрос и показва за какво е отговорен йонният канал, наречен TRPV1 – за предпазване на телата ни от високи температури. Каналът реагира не само на капсаицина – веществото, предизвикващо паренето от лютото, но и на температури, по-високи от 110 градуса по Фаренхайт. Той също така действа, когато сме наранени или сме получили слънчево изгаряне, причинявайки усещането за пареща болка при допир. Във всички случаи каналът предава сигнал, който мозъците ни превръщат в усещане за топлина.

Човешкото тяло е безкрайно сложна екосистема. За да се оцени как функционира, трябва да се разбере ролята на всеки отделен ген и протеините, които той кодира. Като се има предвид, че хората имат между 20 000 и 25 000 от тях, можем да си представим колко огромна е тази задача.

А защо се смята за толкова важно да знаем това? Защото рецепторите на вкуса са ключът към разбирането на човешката биология и болестите. Клетките „разговарят“ помежду си. Д-р Джулиъс е открил един от ключовете към врата, зад която се крие нещо важно за нашата биология.

Но  сложното тепърва предстои. Фармацевтичните компании веднага след откритието се опитали да разработят ново поколение болкоуспокояващи лекарства, които да действат чрез блокиране на тези канали. Опитът обаче бил неуспешен. Защото се оказало, че каналът TRPV1, открит от д-р Джулиъс, играе ключова роля и в регулирането на телесната температура по време на треска. Блокирането му можело не само да се окаже вредно, но и да накара други канали в нашата нервна система да се активират и свръхкомпенсират „неработещия“ канал. Премахването на болката би ни отнело едно от нашите сетива, което би ни направило частично слепи за света около нас.

На снимката: Една от най-лютите чушки в света Каролина Рийпър (Carolina Reaper)

Преведено специално за „Филт.бг“

Източник: Science News 

 

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини