- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
вторник, 27 септември 2022 г.
12.7 C
София
Категории:

Митове за някои храни, смятани за вредни

Избрано

Едва ли има нещо, обвеяно с повече митология, отколкото храните. Пристрастяването към всякакви изтощителни диети, забрани и табута към някои продукти всъщност ни лишават от ценни съставки за организма. Но най-вече ни лишават от радост. Както в медицината е известно правилото, че отровата е в дозата, така е и при храненето. Няма по-вредно нещо от преяждането. Когато неистово ни се прияде нещо, то е сигнал, че организмът има спешна нужда от нещо и тогава не се лишавайте от този продукт. Просто не прекалявайте.
Домати

Знаем, че не бива да избираме лъскави домати и че е по-добре да предпочетем матовите. Защото гланцът на другите се дължи на нещо, с което са покрили домата, най-вероятно восък, за да защитят плода от плесен, бактерии, гниене и той им придава по-търговски вид.

Но в действителност този восък е напълно безопасен. Той се произвежда обикновено от пчелни продукти и после се нанася на тънък слой върху плодовете и зеленчуците.
Краве масло
Колкото и парадоксално да изглежда, но в умерени количество кравето масло помага за отслабването, което се дължи на съединения, които възпрепятстват процеса на натрупване на тлъстини. Маслото е сред качествените мазнини, без които е невъзможна нормалното функциониране на тялото. Кравето масло е източник на витамините A (за зрението), D (костната система), E (красотата на кожата).
Жълтъци
Битува мнението, че яйченият жълтък съдържа много холестерол и е по-добре да не го употребяваме. Мнозина са го изхвърлили окончателно от менюто си и предпочитат омлета само от белтъци.

Но специалистите убедително молят да не изхвърляте жълтъка и да го включите в дневното си меню.

Той е богат на витамините А, В12, D, E, K и омега-3 киселина. В жълтъка се съдържа холин, който се препоръчва на бременни, защото способства за развитието на главния мозък.
Банани
Мнозина са убедени, че бананът не е сред полезните продукти заради големите количества въглехидрати и захар. Винаги го изключват от диетичното хранене, лишавайки се от удоволствието да се насладят на неговата приятна сладка мекота.
Въпреки че някои диетолози обясняват, че захарта, съдържаща се в банана е безопасна за организма и не може да се сравнява с обикновената кристална захар. При това той е сред шампионите по съдържание на калий и други витамини.
Кафе
Чашката ароматно кафе може не просто да ви ободри сутрин, но и да насити организма ни с антиоксиданти. Тези чудесни вещества активно се борят със стареенето на клетките, снижават нивото на холестерол и помагат да се предотвратят сърдечно-съдови заболявания.

Кафето е може би най-несправедливо отричаната напитка в списъка с полезните продукти за човека. Любителите на кафето просто не трябва да прекаляват, тъй като се знае, че кофеинът е психоактивно вещество и възбужда нервната система. Препоръчваната от специалистите доза е не повече от 4 чаши на ден.

Картофи
Заради високото съдържание на въглехидрати и нишесте хората на диета ги избягват старателно. Но те може би не знаят, че сварени или запечени тези кореноплодни не са толкова калорични и съдържат калий и магнезий – веществата, помагащи да се свали високото кръвно налягане и да се намали рискът от инсулт.

Картофите са богати на фибри, които поддържат чувството за ситост за дълго време и регулират нивото на холестерола и захарта в кръвта. Съдържащото се в тях резистентно нишесте има положителен ефект върху работата на червата и помага в борбата срещу запека. Количеството на това здравословно нишесте се увеличава в картофени ястия, приготвени предния ден и престояли през нощта в хладилника.

Люто

Лютото придава на храната особена специфика, най-разпространената сред които е тази от лютите чушки. Те съдържат капсаицин, който отпушва носа и е полезен при простудни заболявания. Към лютия вкус могат да се добавят още горчица, канела, кориандър и други подправки към ястията.

Проучванията показват, че пикантната храна има положителен ефект върху мозъка и нервната система, помага при депресия и мигрена. Хората, които искат да отслабнат, също могат да добавят пикантни храни към диетата си, тъй като те активно допринасят за ускоряването на метаболизма.

Трябва да се има предвид, че такава храна не се препоръчва за хора, които имат заболявания на стомаха и червата. Ако храносмилателният ви тракт е в нормална кондиция, не се лишавайте от това пикантно удоволствие.

Краве масло

Колкото и да ви изглежда парадоксално, но в умерени количества маслото може да помогне на хората, които искат да отслабнат. Съдържа съединения, които намаляват вероятността от затлъстяване. Може да се включи в диета с ниско съдържание на въглехидрати за прием на мазнини, без които нормалният живот е почти невъзможен.

Освен това маслото е източник на витамини A, D и E. Каротинът (витамин А) поддържа зрението, витамин D помага на костите ни да останат здрави, а витамин Е се грижи за красотата и здравето на кожата.

Майонеза

Основната причина за споровете около вредността на майонезата е високото й съдържание на мазнини. Поради това сосът често е наричан „враг на красивата фигура“ и се препоръчва да бъде изключен от диетата.

Но тези обвинения нямат много основания. Майонезата съдържа важни микроелементи, които са от голяма полза за организма. Тя е богата на витамините Е и К, които  Подпомагат здравето на сърдечно-съдовата система и подобряват кръвообращението. Майонезата също помага за прочистването на белите дробове от въглеродния диоксид и улеснява работата им.

Източник: AdMe

- Реклама -

https://filtarbg.com/spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини