- Реклама -

- Реклама -

събота, 4 февруари 2023 г.
-1.1 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Младеж се събудил от кома малко преди да изключат системите му

Младеж на 17 години се е събудил от кома на гръцкия остров Лесбос, малко преди лекарите да изключат животоподдържащите му системи, съобщи телевизия Скай, като се позовава на местния информационен сайт stonisi.gr.

Младият човек на име Таксиархис пострадал тежко при катастрофа в края на август, при която получил сериозни наранявания на главата и изпаднал в кома. В болницата в град Митилини той бил подложен на серия операции, но лекарите вече били „вдигнали ръце“ и майка му дала съгласие органите му да бъдат дарени за трансплантация. Тогава като по чудо мозъкът на младежа започнал да дава признаци на живот и той се събудил малко преди да бъдат изключени системите, които го поддържали жив. 

Всичко започнало на 28 август, когато след празник, на който употребил голямо количество алкохол, Таксиархис тръгнал към дома си в село Моливос с мотоциклет. Някои местни жители успели да спрат останалите членове на компанията, които също били пили, но не успели да попречат на Таксиархис, който няколко минути по-късно катастрофирал.

Когато всичко в болницата изглеждало загубено, Таксиархис неочаквано започнал да възвръща мозъчните си функции. На именния си ден, 8 ноември, след месец и половина в интензивното отделение, бил настанен в обикновена болнична стая. Той вече е напълно буден и е прехвърлен в рехабилитационен център край Коринт. „Движи се с патерици, но това ще се оправи“, казва майка му. Очаква се скоро да се върне в Митилини, където го очаква още една възстановителна операция.

По-късно от Гръцката организация за трансплантации разпространиха съобщение, в което уточняват, че независимо от сериозните си травми пациентът не е давал в нито един момент признаци за мозъчна смърт и пред роднините му не е поставян въпросът за трансплантация на органите му. От организацията призовават за отговорност при разпространяването на подобни информации, доколкото те засягат без основание професионализма на екипа на болницата в Митилини и нанасят вреда на идеята за даряване на органи.

 

- Реклама -

Последни новини