20.8 C
София
събота, 13 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Молекулярната гастрономия: Атракция и наука в тиган

Filt.bg

Който е гледал молекулярна гастрономия по някое кулинарно предаване, знае, че когато се сервира храната, всякакви изненади са възможни. Разноцветни пушеци и фонтани от нещо, което прилича на течен хайвер, въздушни субстанции, които приличат на сосове, летящи гълъби, които излитат от лъскав казан с вид на космическа лаборатория. Ако няма какво да ядете, молекулярната кухня ви е сетна грижа, но тя е наистина гурме представление от висока класа за изтънчени и платежоспособни клиенти.

Молекулярната гастрономия всъщност започва като клон от науката за храните, която се стреми да проучи физичните и химичните трансформации на съставките.  Пример за молекулярна гастрономия е, когато суфлето се „надува“, вместо да стане като палачинка в резултат на протеините на яйчения белтък. Особено популярни са емулсиите, пяната, прозрачните тестени храни, изтеглени зелени нишки, завити като гнездо от рукола или водорасли, изчезващи равиоли, смесване на странни вкусове.

Всичко е въпрос на знание и различни техники. Например т.нар. деконструкция, която включва разбиване на елементите на ястие и възстановяването му по време на презентацията. Например може да се сервира малка торта до глазурата или гарнитура с парченца дехидратиран блат отстрани. Тази техника осигурява основа за разработване на уникално представяне на молекулярната гастрономия.

 

Последни новини

- Реклама -