- Реклама -

- Реклама -

вторник, 21 март 2023 г.
16.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

МС одобри главният прокурор да бъде разследван от върховен съдия

Министерски съвет одобри повторно предложението на Министерство на правосъдието за законови промени, регламентиращи механизма за разследвнане на главния прокурор и неговите заместници. Това обяви минстърът на правосъдието Крум Зарков. Предложението включва промени в Закона за съдебната власт и НПК.

То предвижда наказателен съдия от Върховния касационен съд, апелативен съд или окръжен съд, но с ранг на върховен съдия да ръководи разследване срещу главния обвинител на държавата или неговите заместници, когато това се налага. Разследващият ще бъде временно назначен за прокурор във ВКП и ще бъде избиран на случаен принцип от списък с магистрати, предварително дали съгласието си да изпълняват подобна функция.

„Този законопроект е абсолютно неизбежен. Проектът беше внесен в предишното народно събрание, гласуван на първо четене, но не успя да извърви процудерата докрай. Това е проектът, с който най-накрая ще успеем да отговорим на изискването на европейските стандарти и на осъдителното решение срещу България по делото „Колев“. Законопроектът ще савли над 80 осъдителни решения срещу България. Има и символно значение“, коментира Зарков.

 

 

- Реклама -

Последни новини