20.8 C
София
събота, 13 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

МС реши: Украинските бежанци у нас ще получават по 40 лв. на ден

Министри от кабинета „Петков”, заедно с началника на кабинета Лена Бориславова, направиха изявление след приключилото заседание на Министерския съвет днес. 

Финансовата помощ за украинските бежанци беше водеща тема. Всеки украински гражданин със статут у нас вече ще може да получава по 40 лева на ден, реши кабинетът.

„България се присъединява към европейската закрила като стартира мерките на Директивата за временна закрила. Предоставя се краткосрочна помощ за 3 месеца за украински граждани – в размер на до 40 лева на ден“, каза Бориславова.

С тази мярка ще бъде подпомогнат и българският туристически сектор, който в създалата се ситуация може да очаква отлив на туристи. Средства ще получат и хотели, и места за настаняване, решили да приютят бежанци, обясни началникът на кабинета.

По думите й България няма да изпраща изтребители към Украйна. Това е решние, зад което застава кабинетът, но не е било обсъждано на днешния Министерски съвет.

Финансовият министър Асен Василев каза, че 30 000 украински граждани имат срок до 31 март за получаване на бежански статут, за да могат да получават помощта от 40 лева.

„3 милиона тона пшеница има общо в България, 300 000 са в резерва, а 1,1 млн. тона ще бъдат закупени. Решението е взето, а парите са отпуснати. Отпуснати са и пари за слънчоглед и царевица, за да се подсигури и фуражът“, каза Василев.

„Не очакваме прекъсване на доставките на газ. Отменяне на мораториума за ток няма да доведе до повишаване цените за битовите потребители. КЕВР ще излезе с ценово решение, но те няма да бъдат по-високи от текущите. Драматични повишения на цените на парното няма да има, повишението ще е в рамките на повишаването цената на газа, не повече”, заяви финансовият министър.

„Цена от 5 лева за литър олио в магазините е спекула. Производствената цена е 2 лева. Сами разбирате, че разликата от 2 до 5 лева не е оправдана печалба, нито е оправдание за повишените цени на горивата”. Това заяви Корнелия Нинова, вицепремиер и министър на икономиката и индустрията.

„Твърдението от днес, че спирането на износа от Украйна и Русия на слънчогледово семе е една от причината за вдигането на цените, в момента имаме 1 млн. и 500 хиляди тона слънчогледово семе, което стига за 4 години и половина производство на олио. Собствениците на слънчогледово семе и олио задържат количества в очакване да се вдигне още цената или да го изнесат, за да го продадат с по-голяма печалба”, допълни вицепремиерът.

„Затова предприемаме мерки като държава. От днес задвижваме КЗК със сигнал за монопол и всички видове проверки. КЗП от няколко дни е на проверки – ще влезем във всеки склад. Агенцията по Стокови борси и тържища ще проверява по складовете и пазарите какво се крие там. Искам да кажа на всички, които се опитват да направят свръхпечалба на гърба на българския народ, че всички институции ще бъдат вдигнати на крак и ще срещнете цялата сила на държавата. Няма да позволим да изнудвате в тези трудни моменти на кризи българския народ”, категорична беше Нинова.

 

Източник: Нова

Кадър: Нова

Последни новини

- Реклама -