- Реклама -

- Реклама -

22.8 C
София
сряда, 7 юни 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Мюсюлманите отбелязват свещения месец Рамазан Байрам

Мюсюлманската общност отбелязва настъпването на Рамазан Байрам с тридневни чествания. Празникът започна рано тази сутрин с голяма молитва във всички джамии у нас.

След това семейството се събира в дома на най-възрастните роднини, на които се целува ръка и се иска прошка. Настъпването на днешния ден бележи края на свещения месец Рамазан, през който мюсюлманите не се хранят и не пият вода от изгрев до залез слънце.

„Празникът идва непосредствено след изпълнение на една от основите на исляма – постенето през месец Рамазан. 29 дни мюсюлманите постят. Този празник идва като израз, че сме успели да изпълним една от повелите на Всевишния. Постът и молитвите, които сме отправяли и подаянията, които сме дарили, ни правят по-съпричастни с хората, по-ясно да разбираме човещината – ключова дума, която ни връща към нас самите, причината, поради която ние сме сътворени – да служим на Създателя, а това означава в по-широкия смисъл да бъдем полезни едни за други, за цялото общество“, разказва районният мюфтия на Смолян Неджми Дъбов.

Дни преди празника в района на Кърджали пристигнаха от Турция наши изселници, за да бъдат с близките си. Местните хора споделят, че заради инфлацията тази година Байрямът ще е много по-скъп от преди. В кърджалийското село Широко поле също посрещнаха Рамазан Байрам в местната джамия:

„Там се молим за прошка! Заедно излизаме, ръкуваме се, искаме прошка“, разказва кметът Шукри Шсмаил. Той твърди, че тази година за празниците има по малко завърнали се наши изселници от Турция. Отчасти това се дължи и кризата там и разликата в цените у нас.

По-малко гости посрещнаха и в чернооченското село Комунига. Местните хора също признават, че за посрещане на празника са дали повече пари.

Източник: БНР

- Реклама -

Последни новини