- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
сряда, 7 декември 2022 г.
4.6 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Навършват се седем години от терористичните атаки в Париж

Избрано

Навършват се седем години от серията терористични атаки в Париж. На 13 ноември 2015 г. в няколко паралелни атентата на различни места във френската столица загинаха 131 души, а ранените бяха 350.

Първо. в 21:20 ч. местно време екип от трима терористи се опита да влезе на стадиона „Стад дьо Франс“ в Сен Дени, в покрайнините на Париж, по време на мача Франция-Германия.

След неуспеха да проникнат в стадиона, терористите се взривиха и отнеха живота на един човек, а трима души бяха ранени. После в интервала 21:25-21:40 ч. местно време друг екип от терористи обиколи 10 и 11-и район в Париж и откри огън по клиентите на няколко заведения, пише БТА.

Жертви станаха посетителите на терасите на няколко заведения. Убитите бяха 39, а ранените бяха десетки. След това едно от камикадзетата от този екип терористи се взриви в заведението „Контоар Волтер“, но жертви там нямаше.  Накрая трети екип терористи нахлу в концертната зала „Батаклан“ и изби там 90 души, а другите държа за заложници. След намеса на командоси заложническата криза приключи.

Почти всички терористи от трите екипа загинаха по време на атентатите. Оцеля единствено Салах Абдеслам. Отговорност за нападенията пое „Ислямска държава“.

Абдеслам, заедно с още 19 съучастници на атентаторите, бе съден от есента на миналата година до лятото на тази година, когато получи доживотна присъда. Останалите получиха разнородни присъди, като най-малката беше от пет години.

В съда Абдеслам, чийто пояс с експлозиви не се задейства в нощта на атентатите, твърдеше, че се отказал да се самовзриви от човечност, а не от страх, че ще умре, припомня „Франс 24“. Той изтъкваше, че не е убил никого.

„Допуснах грешки, това е вярно, но не съм убиец“, заяви той в съдебната зала.

Почит към паметта на жертвите

По традиция на годишнината от атентатите близките на убитите, оцелелите и техни роднини, както и представители на властите се събират на местата на атаките и отдават почит на жертвите с минута мълчание и прочит на имената на загиналите.

Нападенията от 13 ноември 2015 г. станаха повод и за редица произведения на изкуството. Тази есен във Франция се появиха два филма, посветени на атентатите. Единият от тях е озаглавен  „Да видиш Париж“  на режисьорката Алис Винокур и разказва за двама ранени в атентатите, които преобръщат живота им и които обаче стават повод за началото на любовна история между тях. Главните роли са поверени на Беноа Мажимел и Виржини Ефира. Вторият филм е озаглавен „Ноември“  и е на режисьора Седрик Именес, който проследява в продължение на пет дни полицаи от звеното за борба с тероризма, разследващи атентатите от 13 ноември.

Една от книгите, посветени на нападенията, появила се наскоро на книжния пазар, е „Митоманката от Батаклан“ на Александър Кауфман. Тя разказва историята на тайнствена жена, представяща се за приятелка на един от пострадалите в атентатите. Жената си спечелва слава и започва работа в асоциация на жертвите на нападенията, но постепенно става ясно, че е измамница с тъмно минало и проблеми със закона.

Втората книга е „V13“ на Еманюел Карер, която проследява процеса за атентатите, по време на който бяха разпитани и над 300 свидетели. Заглавието на романа идва от съкращението на френски на „Петък 13“, тъй като преди седем години 13 ноември се падаше именно петък.

Първата от тези две книги е вдъхновена от феномена на мними жертви на атентатите от 13 ноември, припомня „Франс енфо“. Най-известната такава мнима жертва е жена, представила се за една от оцелелите от „Батаклан“, добавя Те Еф 1. През 2018 г. жената, представена в медиите само като Флоранс М., на 49 години, бе осъдена на 4,5 години затвор за измами. Като мнима жертва на нападенията тя е успяла да получи 38 000 евро. Жената бе осъдена и да върне 25 000 евро на френския Фонд за обезщетения на жертвите на терористичните атаки и 13 320 евро, които е получила в качеството си на жертва  от френското здравно осигуряване. Флоранс М. е работила в една от асоциациите на жертвите на нападенията от 13 ноември, наречена „Живот за Париж“. Първо е била доброволка в нея, а после е получавала и заплата.

Изданието „Уест Франс“ пък припомня, че още 13 души са били осъдени в периода ноември 2016 г. – декември 2017 г. за опит за измами или за измами, свързани с атентатите от 13 ноември 2015 г. Сред осъдените имало дори двойка – Саша Дамянович и Вера Вазич, които се опитали на два пъти да се представят за жертви на атентати във Франция, първо на тези в Париж, а после на атентата в Ница от 14 юли 2016 г.  Те бяха осъдени съответно на 12 и на 7 години затвор заради измамите, донесли им десетки хиляди евро под формата на обезщетения за оцелелите от атаките.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини