- Реклама -

- Реклама -

сряда, 29 март 2023 г.
-1.1 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Навършват се 150 години от гибелта на Васил Левски

Навършват се 150 години от деня, в който Васил Левски увисна на бесилото край София. Тези години бележат безсмъртието на Апостола. На 19 февруари коленичим отново пред паметника на Левски в центъра на столицата.

Той е заловен на 27 декември 1872 г. при Къкринското ханче. И до днес не е доказано кой е предателят на Апостола. Часове след залавянето му турците не са знаели кого точно са задържали. Апостолът е отведен в София, където е изправен пред съд.

Смъртната присъда е издадена на 14 и е потвърдена на 21 януари 1873 г. Процесът завършва, а според историците, комисията, съдила Апостола, е иззела функциите на съд, което е недопустимо по законите на самата империя.

60 подсъдими са осъдени на затвор и заточение и двама са обесени — Димитър Общи и Васил Левски. Апостолът увисва на бесилото на 18 февруари 1873 г., но традиционно датата се отбелязва на 19-ти – тогава той още не е навършил 36 години

България официално отбелязва 150 години от гибелта на Васил Левски. Снощи в родния му град – Карлово се проведе церемония на площада в центъра, който носи неговото име. В ритуала участваха представителни подразделения на 61-ва Стрямска механизирана бригада, а действията им бяха наблюдавани от стотици карловци и гости на града. Церемонията завърши с поднасяне на венци и цветя и проверка-заря

Днес президентът Румен Радев ще открие мултимедийната дигитална експозиция „Изповедта на Апостола“ в Националната галерия „Квадрат 500“. Изложбата е посветена на делото на Васил Левски чрез съчетанието на съвременни дигитални средства, включително холограмен образ на Апостола, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

От 18.00 часа има възпоменателната церемония пред паметника на Васил Левски в София. Държавният глава ще произнесе слово и ще поднесе венец пред паметника на Апостола на свободата.

В Плевен с паметен ритуал ще бъдат почетени 150 години от гибелта на Левски, съобщават от пресцентъра на общинската управа. Ритуалът ще се състои от 11.00 часа пред паметника на Апостола на свободата. В него ще вземат участие военнослужещи от Плевенския гарнизон и деца от Детска градина „Трети март“. Събитието ще започне с панихида, отслужена от свещеници от плевенските храмове.

- Реклама -

Последни новини