spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
вторник, 4 октомври 2022 г.
9.6 C
София
Категории:

Навършват се 25 години от смъртта на Майка Тереза

Избрано

Днес се навършват 25 години от смъртта на албанската хуманистка, носител на Нобелова награда за мир, Майка Тереза, съобщи КосоваПрес.

По този случай президентът на Косово Вьоса Османи, председателят на косовския парламент Глаук Конюфца и министър-председателят Албин Курти отдадоха почит към светицата в Прищина. Президентът Османи и министър-председателят Курти посетиха къщата-музей на Майка Тереза в косовския град Призрен.

Президентът на Косово Вьоса Османи каза, че Майка Тереза е оставила пример, който трябва да бъде следван от идните поколения.

„Днес си припомняме с много гордост цялото ѝ дело, цялата ѝ мисия и примера, който остави след себе си за поколенията, които идват, като показа какво значи любовта, уважението, помощта един към друг, които винаги трябва да бъдат пътеводна светлина във всекидневната ни работа“, каза Вьоса Османи.

В специална церемония по случай „Дните на Майка Тереза“ по-късно днес в кабинета на президента Османи ще се проведе церемония по удостояване с медал за хуманизъм „Майка Тереза“ на няколко известни личности.

В Епископията на Косово се проведе тържествена литургия за празника на Майка Тереза, на който тази година се отбелязват 25 години от кончината ѝ, 6 години от канонизацията ѝ от папа Франциск и 5 години от освещаването на катедралата с нейното име.

В катедралата „Майка Тереза“ се открива ексклузивната фотоизложба за светицата под именованието „Нося в сърцето си моя албански народ“, а вечерта предстои концерт на Косовската филхармония.

Майка Тереза, чието пълно име е Аниеза Гондже Бояджиу, е родена на 26 август 1910 г. в Скопие. Тя е известна албанска хуманистка, носител на Нобелова награда за мир през 1979 г. и обявена за блажена от Ватикана на 19 октомври 2003 г.

Приживе тя се грижи за 7500 деца в 60 училища, лекува 960 000 болни в 213 диспансера, единствена в целия свят се грижи за 47 000 жертви на проказа в 54 клиники, грижи се за 3400 бездомни и изоставени възрастни хора в 20 старчески дома, осиновява 160 незаконни и осиротели деца. Това са цифрите в средата на 80-те години, като до края на живота ѝ и до ден днешен те са се променили значително.

Майка Тереза напуска този свят на 5 септември 1997 г. в индийския град Калкута.

На 4 юли 2016 г. папа Франциск обявява Майка Тереза за светица.

Две са чудесата, известни по целия свят, които водят до канонизирането на албанската монахиня. Първото от тях е свидетелството на Моника Бесра, майка на 5 деца, която твърди, че молитвата пред образа на Майка Тереза я е излекувала от тумор в стомаха. Това се случва през 1998 г., една година след кончината на светицата. Жената разказва, че последователите на Майка Тереза я завели в една църква и ѝ казали да се моли пред снимката на албанката, като ѝ дали медальон на Майка Тереза, който да постави върху стомаха си. Бесра казва, че след като се събудила, болката и болестта били изчезнали. Това чудо е признато през 2003 г. от папа Йоан Павел II.

През 2015 г. от папа Франциск е признато второто чудо – 25-годишен младеж от Бразилия твърди, че се е излекувал от мозъчен тумор благодарение на албанската монахиня.

Общото събрание на ООН обявява чрез специална резолюция 5 септември, на който се отбелязва годишнината от смъртта на св. Майка Тереза, за Световен ден на благотворителността. Този ден е обявен и с цел признаване на ролята на добротворците за справяне с хуманитарните кризи и облекчаване на човешките страдания, както и на опита на благотворителни организации и отделни личности, какъвто е и изключителният принос на Майка Тереза.

Последни новини