- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
неделя, 4 декември 2022 г.
6.1 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Десетки украинци протестираха срещу махането им от хотелите

Избрано

Десетки украински бежанци, настанени в хотели в курорта “Златни пясъци“, излязоха днес на протест срещу неяснотата за бъдещето им и преместването им в държавни бази. Недоволните бяха предимно жени и деца, които издигнаха плакати да не бъдат гонени: „Не ме карайте да сменям училище“, „Не мога да сменя семейния лекар“, „Дана Палас – нашата къща“ и др. Протестиращите скандираха „Моля, помогнете“, част от тях развяваха украинския национален флаг, съобщава БТА.

Лена, която е пристигнала у нас от град Николаев, коментира, че основните притеснения на бежанците са, че няма никаква яснота за бъдещето. Тя посочи, че те искат да останат в хотелите, в които са в момента, защото има деца, които ходят на училище и детски градини. Освен това украинците имат и лични лекари. Според нея няма и никаква яснота за държавните бази, в които ще бъдат преместени.
Друга от недоволните – Екатерина Колаева, каза, че основната причина за протеста е страхът у хората, за това какво ще правят занапред. Тя допълни, че в хотелите има настанени много малки деца и възрастни хора. Не знам какви са държавните бази, не знаем къде и за колко време ще ни местят, каза още украинката.

На 31 октомври служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев обяви, че правителството е взело решение за продължаване на помощта на гражданите от Украйна, като тя ще продължи чрез настаняването им в държавни бази.

„Предвидили сме необходимите места и възможности за това. Ще бъде даден 15-дневен срок, до средата на месеца, хората, които се намират в хотели, да бъдат преместени в подходящите държавни бази. Причината за това решение се крие в обстоятелството, че това е практика за Европейския съюз. Само България и още две държави – Кипър и Ирландия, дават такава закрила за неограничен период от време. Отдавна е изчерпан периодът, за който се дава тази закрила“, посочи Демерджиев.

Министърът допълни, че така служебното правителство прави всичко необходимо да гарантира, че украинските граждани ще бъдат настанени на подходящи места през настоящия зимен сезон. Според Демерджиев новоизбраният парламент трябва да намери трайно решение на проблема.

Служебният министър на туризма Илин Димитров посочи, че страната отделя значителни финансови средства, за да помага на бягащите от военния конфликт.

Източник: БТА

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини