- Реклама -

- Реклама -

петък, 27 януари 2023 г.
-0.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Наглост: Искат 60% скок на парното и топлата вода

Ако държавата не компенсира топлофикациите, които са на природен газ, те ще настояват на скок в цената на парното и топлата вода с поне 60% от Нова година. Това заяви за „По света и у нас“ председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Кремен Георгиев.

Служебният министър на енергетиката Росен Христов обясни, че готвените от кабинета мерки ще бъдат насочени към най-засегнатите от скока на синьото гориво, но ще са обвързани с конкретни ангажименти.

Според Асоциацията на топлофикациите, определените от КЕВР на 1 юли цени на парното за настоящия отоплителен сезон трябва да се повишат заради скока на газа.

„Тези нива, които достигна цената на природния газ е необходимо от 1 януари да се повиши цената на топлинната енергия поне с 60%, но уточняваме, че това трябва да се случи, ако не бъдат одобрени компенсациите за топлофикациите заради високата цена. Тогава това повишение или няма да го има или ще бъде доста по-малко“, каза Георгиев.“, каза Кремен Георгиев.

Служебният министър на енергетиката обясни, че готвените от кабинета мерки, предвиждат подпомагане на най-уязвимата индустрия, но помощта ще се предоставя само след като бъдат изпълнени определени условия.

„Степента на подпомагане, поне това, което аз предлагам, е да зависи от ангажименти от ответната страна за икономии, оптимизация, за енергийна ефективност“, каза Росен Христов.

Източник: БНТ

- Реклама -

Последни новини