- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
събота, 26 ноември 2022 г.
5.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Над 1 милиард младежи застрашени от глухота

Избрано

Над един милиард млади хора по света са изложени на риск да изгубят слуха си заради слушането на силна музика и използването на слушалки и други подобни устройства, установи изследване, цитирано от ЮПИ.

Правителствата, индустрията и гражданското общество трябва спешно да издигнат като приоритет глобалната профилактика и предотвратяване на загубата на слух, като насърчават добри практики за слушане, казват авторите на изследването в прессъобщение, разпространено от „Бритиш медикъл джърнъл глобал хелт“.

Екипът на Лорън Дилард от Медицинския университет на Южна Каролина в Чарлстън, САЩ установява колко хора са изложени на риск заради опасни практики за слушане сред тийнейджърите и младежите. Учените са използвали резултатите от 33 проучвания сред над 19 000 души на възраст от 12 г. до 34 г.

Глобалното население в тази възрастова група наброява 2,8 милиарда души. От 24 до 48 на сто от тях използват различни видове слушалки и посещават събития, на които звучи прекалено силно музика. Според оценката на специалистите от 0,67 до 1,35 милиарда от тийнейджърите и младите хора по света са изложени на риск да загубят слуха си.

По данни на Световната здравна организация близо 430 милиона души по света страдат от загуба на слуха.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини