- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
неделя, 4 декември 2022 г.
6.1 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Над 110 000 ученици са на изпити по БЕЛ и математика

Избрано

Над 110 хиляди седмокласници и десетокласници ще се явят на национално външно оценяване по български език и литература и по математика. Те ще положат изпитите в училищата, в които учат, съобщиха от Министерството на образованието и науката.

Изпитът по български език и литература за повече от 60 000 седмокласници започва днес, 14 юни, в 10 часа. Той продължава 150 минути.

Малко преди 8 часа в Министерството на образованието и науката бе изтеглен вариант номер 1 от два възможни за днешното национално външно оценяване в 7 клас по български език и литература.

Тестът има 26 задачи. От тях 18 въпроса са затворени – избира се от четири възможности.

Има 6 задачи с кратък свободен отговор, една е с разширен свободен отговор. По традиция последната задача изисква подробен преразказ по неизучавана художествена творба.

Изпитът на десетокласниците по български език ще започне също днес, но в 9 ч. Очаква се на него да се явят над 52 000 ученици.

Тестът ще се състои от 23 задачи. 14 въпроса са с избираем отговор, а 6 – с кратък свободен отговор. Последната задача е за създаване на текст (резюме, заявление или CV). Изпитът продължава 90 минути.

Ваня Кастрева, началник на Регионалното управление на образованието, заяви пред „Хоризонт“:

„Учениците следва да бъдат половин час по-рано в училищата, в които се обучават, трябва да носят документ за самоличност, да пишат с черен химикал. Не трябва да бързат – имат достатъчно време“.

На 16 юни ще се проведе Националното външно оценяване на седмокласниците и десетокласниците по математика.

Максималният брой точки на всички изпити е 100.

Резултатите ще бъдат обявени до 28 юни.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини