- Реклама -

- Реклама -

неделя, 5 февруари 2023 г.
-1.1 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Наемите на офиси ще вървят нагоре, новото строителство намалява

„Гъвкавите офиси“ стават все по-търсени, твърдят брокери

Продължава плавният ръст на наемите във всички сегменти на пазара на бизнес имоти – тенденция, която се наблюдава от края на 2022 г. и отразява високите нива на инфлация. Засилен интерес към наем на площи и развитие на нови проекти се наблюдава при гъвкавите офис площи и ритейл парковете, отбелязват от Cushman&Wakefield Forton.

През 2022 г. пазарът на офис площи в София претърпя осезаема промяна, свързана с налагането на гъвкав модел на работа и оптимизация на площи от много компании. На практика се прекъсна връзката между ръст на бизнеса и разширение на офиса. Работата от дистанция позволи на много компании, особено от информационните технологии, да се разрастват без да наемат допълнителни площи. Това означава, че въпреки стабилните нива на подписаните наемни договори през 2022 г., пазарът все още не може да се върне към обемите  си от 2018-2019 г. Основният двигател остават подновяванията на изтичащи договори и преместванията на наематели към нови сгради на по-атрактивни локации.

Въпреки завършването на относително голям обем нови офис сгради през годината, делът на свободните офиси остана относително стабилен – около 16%. В същото време нови проекти почти не се започват и офисите в строеж намаляват осезаемо – през 2022 г. те паднаха под 200 000 кв. м. Това ще доведе до постепенното усвояване на свободните площи и до недостиг на качествени офиси в средносрочен план, когато търсенето се нормализира.

„През 2023 г. очакваме строителството на нови офис площи да запази ниски темпове заради несигурния пазар и трудно предвидимите разходи. От друга страна, в условията на очаквана рецесия много сектори ще забавят или ще спрат своя растеж, което ще повлияе негативно на търсенето. Всичко това подсказва, че пазарът ще остане активен, но при по-слаби обеми спрямо пиковите години. Изместването на търсенето към по-нови и качествени проекти ще засили сегментацията на пазара и ще доведе до освобождаване на площи и по-високи нива на незаетост в клас B сегмента”, коментира Йордан Кръстев, мениджър „Офис площи” в Cushman&Wakefield Forton.

2022 година бе определено силна за гъвкавите офиси и коуъркинг работни площи. Това се основава на увеличено търсенето като обем и навлизането на нови типове клиенти на този пазар. В резултат от тези тенденции през годината отвориха нови пространства и общото предлагане на коуъркинг площи и обслужвани офиси (serviced offices) в София вече наближава 60 000 кв. метра.

„Интересна тенденция е, че почти всички нови площи през изминалата година отвориха във висок клас офис сгради, например MyFlex в Megapark, Betahaus в Advance Business Center и др. Това затвърждава новата тенденция – гъвкавите офис решения вече стават част от микса на офис сградите”, коментира Красимир Петров, мениджър „Управление на имоти и активи“ в Cushman&Wakefield Forton.

Т.нар. гъвкави офиси представляват динамично пространство, което променя своите параметри според моментите нужди на компанията. Така помещението за обучение, лесно става зала за срещи, а след това се трансформира в кът за неформално общуване. Подвижни преградни стени формират нови зони и шумоизолират или развеселяват офис средата, а телефонни кабинки дават нужното спокойствие за разговори.

Очакванията за 2023 г. са обемът от клиенти, търсещи гъвкави офис решения, да продължи да нараства. Предлагането също ще се повиши, тъй като този тип площи имат висока заетост и някои от операторите планират да се разрастват. През следващата година на пазара вероятно ще се появят между 10 и 20 хил. кв. метра нови коуъркинг и обслужвани офиси в София.

- Реклама -

Последни новини