- Реклама -

- Реклама -

петък, 27 януари 2023 г.
-0.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Назарян остана на крачка от златото

 

Едмонд Назарян спечели втори сребърен медал за българските национали по борба класически стил на световните финали в Белград, след като отстъпи на Жоламан Шаршенбеков (Киргизстан) на финала в категория до 60 кг.

Едва 20-годишният Назарян записа две точки при 0:7 за съперника, но не успя да се върне в двубоя и в крайна сметка Шаршенбеков спечели с 11:2. Така българските национали класически стил завършиха турнира с два сребърни медала, след като вчера такъв заслужи и Кирил Милов в категория до 97 кг.

По този начин българският национал спечели трето отличие тази година след титлата на европейския шампионат до 20 години и среброто при мъжете.

Едмонд, състезател на ЦСКА и син на двукратния олимпийски шампион от Атланта и Атина – Армен Назарян, започна световното първенство с победа с категоричното 11:0 срещу Юстас Петравичус (Литва), след което надделя с 2:1 над Хайтем Махмуд (Египет). Той спечели със същия резултат срещу Мурад Мамадов (Азербайджан) в следващия кръг, а на полуфиналите се изправи срещу олимпийския вицешампион от миналата година Кеничиро Фумита. Българският национал записа победа с равенство в точките и по-технична хватка, което го изпрати на първи финал в кариерата му на световни първенства.

Медалът на Назарян постави България на седмо място в класацията в класически стил, който завърши днес в Белград. Националите са с два сребърни медала, а категоричен победител в класацията е отборът на Сърбия, воден от българския треньор Стоян Добрев. Домакините на шампионата спечелиха медалите чрез Себастиан Надж (63 кг), Мате Немеш (67 кг), Али Арсалан (72 кг) и Зураб Датунашвили (87 кг).

Втори в класирането е отборът на Турция със златния медал на Бурхан Акбудак (82 кг) и вече рутинната титла на Ръза Каяалп (130 кг). Две първи места спечели и отборът на Киргизстан, който остана зад турците с един срещу три бронзови медала.

По едно златно отличие имат Азербайджан и Армения.

Утре на световното първенство започват Евелина Николова (57 кг) и София Георгиева (68 кг). Дамите все още нямат медали в Белград.

Източник: БТА

- Реклама -

Последни новини