spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
вторник, 4 октомври 2022 г.
9.6 C
София
Категории:

Назначена е служебна проверка за гафа на полигона в Казанлък

Избрано


За пожара на учебен полигон „Тюлбето” край Казанлък се извършва служебна проверка. Това съобщи пред журналисти служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

„Пожарът възникна при обезвреждане на боеприпаси, открити в населено място, които бяха транспортирани и унищожени, тъй като нямаше как да останат на открито“, обясни той.

„Две денонощия военнослужещи от 61-а бригада съвместно със служители на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и други институции работиха, за да потушат пожара, не допуснаха да се стигне до по-тежки инциденти. Извършва се служебна проверка на случая“, посочи министърът.

„Към момента не се извършва ремонт на украинска военна техника на територията на България. Има сключено рамково споразумение за намерения“, припомни той в отговор на въпрос.

А за заповедта срещу употреба на алкохол и наркотици в структурите на Министерството на отбраната, която актуализира в петък, коментира: „Конкретно сред военнослужещите няма завишение на такива случаи“. Стоянов подчерта, че заповедта има превантивен характер и е провокирана от зачестилите случаи на пътни инциденти в страната след употреба на алкохол и упойващи вещества.

„Мисля, че тази заповед е адекватна на действителността. Българската армия не употребява алкохол и наркотични вещества. Но Българската армия е част от българското общество, а това са пороци на българското общество, които се транспонират и сред военнослужещите“, посочи Стоянов.

Цялата социална мрежа обаче беше залята от подигравателни коментари след неадекватното разпореждане от петък.

И още – министерството обсъжда всички възможности за ремонт и поддръжка на авиационната техника, така че страната ни да изпълнява сама мисията по охрана на въздушното пространство. Предстои среща с министъра на отбраната на Полша за обсъждане ремонта на двигатели на самолети МиГ-29. Продължава да се търси и платформа, която да ги замести до получаването на самолетите F-16.

„Изпратил съм писма до четири държави за платформа, която да замести МиГ-29 в този междинен период, през който ВВС няма да имат реални възможности да носят бойно дежурство. Получили сме отговор от две държави – Франция и Швеция, очакваме отговори от САЩ и Израел“, посочи Стоянов.

Източник: Нова тв

Последни новини