- Реклама -

- Реклама -

петък, 27 януари 2023 г.
-0.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Назначен от Корнелия Нинова шеф на ВМЗ е живял в къща за 4500 лв. на месец

Бившият изпълнителен директор на „Вазовски машиностроителни заводи“ (ВМЗ) Иван Иванов е живял в къща в Хисаря срещу месечен наем от 4500 лв. за сметка на държавното предприятие. Това се казва в съобщение на Държавната консолидационна компания (ДКК), която е принципал на дружеството, цитирано от „Медияпул“.

Иван Иванов беше назначен за шеф на ВМЗ Сопот в началото на юни, по времето на управлението на лидера на БСП Корнелия Нинова, когато бе вицепремиер и министър на икономиката в правителството на Кирил Петков.  Той се задържа на поста едва около два месеца и беше сменен от новото ръководство на ДКК заради допуснати нарушения. Това стана по времето на служебния министър на икономиката Никола Стоянов, който пък бе уволнен от Нинова, като председател на Съвета на директорите на ВМЗ заради лоши резултати на предприятието. Оттогава двете страни непрекъснато се замерват с обвинения в злоупотреби.

Сега договорът за наем на къщата срещу 4500 лв. месечно на Иван Иванов се оказва, че е сключен по негово разпореждане. Това е установила проверката на новото ръководство на ДКК. Според съобщението имотът е съобразен с изисквания на отстранения шеф за локацията на имота и условията, на които да отговаря.
До назначението на Иван Иванов за директор, представителите на ръководството на ВМЗ, които не разполагат с жилище в района, са използвали апартамент в центъра на Карлово, нает от предприятието срещу месечен наем от 250 лева, се казва в съобщението на ДКК.


При встъпването си в длъжност, въпреки че апартаментът е бил свободен, Иван Иванов наема за сметка на ВМЗ самостоятелна къща в Хисаря с площ от 152 кв. м срещу 4500 лв. на месец. Имотът разполага и със собствено барбекю с площ 16 кв. м, се казва в съобщението.

„Изглежда водещо при избора е била близостта до минералната вода на Хисаря, тъй като по-близките населени места като Сопот и Карлово не са отговорили на нуждите на предходния изпълнителен директор. На годишна база разходите за бюджета на ВМЗ за избраното жилище възлизат на 54 000 лева“, е посочено в съобщението на ДКК.

В периода преди да бъде наета къщата, изискването на бившия изпълнителен директор Иван Иванов е било всеки ден шофьор с кола на ВМЗ да пътува от Сопот, за да го вземе от София, се казва в съобщението на ДКК.

Същият курс се е повтарял и всеки следобед, след края на работното време. Осреднено всеки ден служебен автомобил е изминавал над 500 км изцяло за сметка на завода, за да транспортира изпълнителния директор Иван Иванов до работното му място, посочват от ДКК.

ДКК разпространява и снимка на къщата, за която ВМЗ са плащали 4500 лв. месечно.

В резултат на проверката стават ясни и още няколко решения на Иванов, които ощетяват значително бюджета на ВМЗ Сопот.

Предишното ръководство е назначавало хора с клауза в договора за обезщетение от 6 заплати, при предсрочното прекратяване. В последните си дни на поста Иван Иванов започва да освобождава служители, като изплатените обезщетения приближават 100 000 лв. В съобщението не е посочено на колко души е изплатена сумата.

Към момента няма официална позиция от страна на Иван Иванов, а Mediapool засега не успява да се свърже с него, за да изрази позицията си.

 

Източник: mediapool.bg

- Реклама -

Последни новини