- Реклама -

- Реклама -

3.2 C
София
вторник, 5 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

 Най-близката „черна дупка“ до Земята не била черна дупка

Две сини звезди в звездна система HR 6819               Илюстрация: L. Calçada/ESO 

 

Звездната система HR 6819 не съдържа черни дупки, както беше съобщено по-рано, а вместо това две сини звезди, едната от които наскоро източи газ от другата.

Учените смятат, че една от звездите е масивна ярко синя звезда, която изсмуква материал от раздутата атмосфера на своята спътникова звезда. На тази звезда-придружител сега е останала малко газообразна атмосфера. „Тя вече е преминала през основния си живот, но тъй като външната страна е била отрязана и виждате само оголеното ядро, то има подобна температура, осветеност и радиус като млада звезда“, казва Карим Ел-Бадри, астрофизик от Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics в Кеймбридж, Масачузетс. Той предположи през 2021 г., че HR 6819 е двоична система, а не черни дупки.

Цветът и яркостта на ядрото на тази източена звезда може да заблуди астрономите, разглеждащи по-старите данни, да си помислят, че е млада звезда с 10 пъти по-голяма маса. Първоначално изглеждаше така, сякаш тази звезда обикаля около нещо масивно, но невидимо – черна дупка.

След като изследователите разкриха подробностите за системата, те осъзнаха, че тази система е уникална, показваща на астрономите фаза, която не е виждана досега сред системи с масивни звезди. Това е липсващо звено в еволюцията на двойната звезда, казва астрофизик Максуел Мо от Университета на Аризона в Тусон.

Астрономите от години са виждали двоични системи, при които една звезда активно изтегля газ от другата, и са виждали системи, при които звездата донор е просто голо звездно ядро. Но в HR 6819 звездата донор е спряла да отдава маса на другата. Все още има малко обвивка, но бързо се свива, за да се превърне в остатъчно ядро.

Учените са използвали много големия телескопен масив, за да наблюдават HR 6819 в продължение на една година и да проследят точно как се движат звездите и как „тиктакат“ отделните звезди в системата“, казва тя.

Това вълнуващо откритие е като крайъгълен камък, за да се проучи процесът по-подробно.

Въпреки че HR 6819 не се оказа с най-близката черна дупка до Земята, изглежда че за сметка на това астрономите ще имат нещо още по-полезно за разбиране на еволюцията на звездите.

Преведено за LLift.bg

Източник: ScienceNews

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -