- Реклама -

- Реклама -

3.2 C
София
вторник, 5 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Най-голямата руска банка напуска европейския пазар

Най-голямата руска банка „Сбербанк“ обяви днес, че се оттегля от европейския пазар, след като бе тежко засегната от мащабните финансови санкции, наложени заради руската инвазия в Украйна, предаде Франс прес.

„Сбербанк“ реши да се оттегли от европейския пазар. Дъщерните банки на групата се сблъскват с неестествено изтичане на средства и заплахи за безопасността на служителите и клоновете. Това се посочва в комюнике на банката, цитирано от руските медии.

„Сбербанк“ не е в състояние да предостави налични средства на европейските си филиали заради разпоредба на Централната руска банка“, се твърди в комюникето.

„Сбербанк“ е представена в осем европейски страни: Германия, Австрия, Хърватия, Чехия, Унгария, Словения, Сърбия и Босна и Херцеговина. Европейските филиали на „Сбербанк“ разполагат с високо равнище на капитал и активи и вложенията на клиентите са осигурени в съответствие с местното законодателство, увери банката.

Европейският банков регулатор съобщи вчера вечерта, че ще бъде открита процедура по несъстоятелност за основния филиал на „Сбербанк“ в Европа, отслабен от финансовите санкции. Дъщерната банка „Сбербанк Европа“, базирана в Австрия, за която работят 4000 души, ще бъде предмет на процедура по несъстоятелност в тази страна, уточни Единният съвет за преструктуриране (CRU).

Австрийският финансов регулатор е забранил тази сутрин търговската дейност на „Сбербанк“ по искане на Европейската централна банка, а в началото на седмицата Националната банка на Чехия е започнала процес по отнемането на лиценза на местната дъщерна банка на „Сбербанк“, информира ТАСС.

„Сбербанк“ обаче е успяла да завърши успешно в понеделник (28 февруари) сделката по продажбата на „Сбербанк Сърбия“ на сръбската банка „АИК Банк“.

 

Източник: Дарик

снимка: Дарик

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -