- Реклама -

[the_ad_group id="8212"]

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
17.8 C
София
понеделник, 25 септември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Най-древните панталони в света показват колко грешим за предците си

Този чифт панталони е отпреди приблизително 3000 години, той е най-старият чифт, откриван някога. Учените научават за сложни техники на тъкане и декоративни апликации, повлияни от културите в цяла Азия.

Много от съвременните дизайнери на световни модни брандове могат да ахнат от умението и вкуса на нашите далечни предци. Представата на нашите съвременници за външността на хората от тази далечна епоха може да не се окаже вярна. Виждали сме рисунки според представата на художниците на някакви недодялани космати същества с тъповато изражение, които клечат огъня, увити в кожи. Но тези древни панталони са не само функционални, а и стилни.

Краткият дъжд, който вали върху чакълестата пустиня, разположена в западния китайски басейн Тарим, се изпарява почти мигновено. Тук, в тази изсъхнала пустош, лежат древните останки на хора, направили един от най-големите модни „брандове“ на всички времена.

Пастирите и ездачите, които погребвали мъртвите си в гробището Янхай на басейна на Тарим, са пионери в производството на панталони отпреди около 3200-3000 години. Тяхната ловка комбинация от техники на тъкане и декоративни шарки показват влияния от обществата в цяла Евразия. Тези панталони сега са признати за най-старата подобна дреха, известна в света.

Сега международен екип от археолози, модни дизайнери, геолози, химици и консерватори разбра как са направени тези панталони и старателно създаде тяхна модерна реплика. Винтидж панталоните пишат историята не само за текстилните иновации, но и за това как културните практики се разпространяват в цяла Азия.

„Разнообразие от текстилни техники и модели с различен местен произход, традиции и времена се сляха в нещо ново в тази дреха“, казва археологът и директор на проекта Майке Вагнер от Германския археологически институт в Берлин. Източна централна Азия беше лаборатория, където бяха събрани хора, растения, животни, знания и опит от различни посоки на света, за да се трансформират в съвременни дрехи.

Модна икона

Един мъж подарил панталоните на учените, без да пророни и дума. Неговото естествено мумифицирано тяло, както и запазените тела на повече от 500 други, са открити по време на разкопки, провеждани от китайски археолози от началото на 70-те години на миналия век в гробището Янхай.

Той носел облекло, което се състои от панталони, пончо с колан на талията, един чифт плетени ленти за закопчаване на крачолите под коленете, друг чифт за закопчаване на меки кожени ботуши на глезените и вълнена лента за глава с четири бронзови диска и две миди, зашити върху него. Кожена юзда, дървена конска част и бойна брадва, поставени в гроба му, показваха, че е бил конен воин.

Сега изследователите го наричат ​​Turfan Man, защото мястотосе намира на около 43 километра югоизточно от китайския град Turfan.

От всички дрехи на Turfan Man панталоните му се открояват като наистина специални. Не само че са много по-стари от всички други примери за подобни дрехи, но и панталоните се отличават с изискан, модерен външен вид. Панталоните са с две части за краката, които постепенно се разширяват в горната част, свързани с част от чатала, която се разширява и се събира в средата, за да увеличи мобилността на крака.

В рамките на няколкостотин години номадските групи в Евразия започват да носят панталони като тези в Янхай, показват други археологически находки. Тъканите калъфи за крака, свързани с гъвкава част от чатала, облекчават напрежението при яздене на кон без седло на дълги разстояния. Не е изненадващо, че конните армии дебютират по това време.

Днес хората навсякъде носят дънки и панталони, които включват принципите на дизайна и производството на древните панталони.

Накратко, Turfan Man е върховният законодател в тенденциите.

Древният конник от Янхай оставя изследователите да се чудят как са направени неговите забележителни панталони. По плата няма следи от рязане, така че екипът на Вагнер подозира, че дрехата е била изтъкана, за да пасне на своя собственик.

Внимателното изследване на панталоните разкрива комбинация от три техники на тъкане, съобщават учените в новото изследване. Пресъздадена е версия на находката – изработена от опитен тъкач с прежда от овца с груба вълна, подобна на тези, чиято вълна е била използвана от древните тъкачи от Янгхай, потвърди това наблюдение.

Голяма част от облеклото се състои от кепър, основна иновация в историята на текстила.

Кепърът променя характера на тъканата вълна от твърда към еластична, осигурявайки достатъчно пространство, за да позволява на човек да се движи свободно в чифт плътно прилепнали панталони. Тъканта е създадена чрез използване на пръти на стан за тъкане по способа на успоредни  диагонални линии.

Тук е илюстрирана тъкан от кепър, използвана за направата на най-старите известни панталони в света

Изследователите установиха, че вариациите в броя и цвета на вътъчните нишки в тъканта от кепър върху панталоните на Turfan Man са използвани за създаване на двойки кафяви ивици, минаващи нагоре по почти бялата част на чатала.

Археологът по текстил Карина Грьомер от Природонаучния музей Виена казва, че е разпознала тъкане от кепър върху панталоните на Turfan Man, когато ги е разгледала преди около пет години. По-рано Грьомер съобщи, че парчета тъкан, открити в австрийската солна мина Халщат, където такива деликатен текстил се съхраняват добре, показват най-старото известно тъкане от кепър. Радиовъглеродното датиране поставя халщатския текстил на възраст между 3500 и 3200 години – приблизително 200 години преди мъжът от Турфан да носи панталоните си.

Хората в Европа и Централна Азия може да са изобретили самостоятелно тъкане на кепър, казва Грьомер, който не е участвал в новото изследване. Но в сайта Yanghai тъкачите комбинираха кепър с други техники за тъкане и иновативен дизайн, за да създадат висококачествени панталони за езда.

„Това не е артикул за начинаещи“, казва Грьомер. „Това е като Rolls-Royce на панталоните.“

Помислете за коленете на древните панталони. Техника, известна сега като тъкане на гоблени, създава по-дебела, по-защитна тъкан на тези стави, установиха изследователите. Трети метод на тъкане беше използван на горната граница на панталоните за създаване на дебела лента на талията.

Други характеристики на панталоните включваха необичаен метод на преплитане, при който две различно оцветени вътъчни нишки бяха усукани една около друга на ръка и завързани през основни нишки, създавайки декоративен, геометричен модел през коленете, който наподобява преплитането на Т, наклонено настрани. Същият метод на сплитане произвежда зигзагообразни ивици на глезените и прасците на панталоните.

Екипът на Вагнер успя да намери само няколко исторически примера за подобно сплитане, включително граници с наметала на маорите, коренна група в Нова Зеландия.

Занаятчиите от Yanghai също показаха своята изобретателност при проектирането на прилягащо парче чатала, което беше по-широко в центъра си, отколкото в краищата си, казва Грьомер. Панталоните, датиращи няколкостотин години по-късно от находката в Янхай, намерени в няколко части на Азия, често се състоят от тъкани крака, свързани с квадратни парчета от плат, което води до по-малко удобно и гъвкаво прилягане. При тестове с мъж, който язди кон без седло, докато носи пресъздаден вариант на цялото облекло на Turfan Man, панталоните прилягаха плътно, но позволяваха на краката да се придържат здраво около коня.

Днешните дънки от деним са изработени от едно парче кепър, следвайки някои от същите принципи на дизайн като тези, предпочитани от производителите на панталони Yanghai преди три хилядолетия.

Древни панталони (отчасти показани в долната част) от китайския Tarim Basin показват тъкане от кепър, което е било използвано за производство на редуващи се кафяви и почти бели диагонални линии в горната част на краката (крайно вляво) и тъмнокафяви ивици върху частта на чатала (втора отляво ). Друга техника за манипулиране на нишките позволи на занаятчиите да създадат геометричен модел в коленете (вторият отдясно) и зигзагообразни ивици в глезените (крайно вдясно). Вагнер и др./Археологически изследвания в Азия 2022 г

Може би най-поразителното е, че панталоните на Turfan Man разказват история за това как древните пастири са пренасяли своите културни практики и знания в Азия, разпространявайки семената на иновациите. Например, преплитащата се шарка, украсяваща панталоните на древния конник в коленете, се появява върху бронзови съдове, открити в днешния Китай по приблизително същото време.

Източник: Science News

 

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини