17.3 C
София
сряда, 19 юни 2024 г.
Категории:

Най-много хора са починалите от малария и ХИВ. Досега

Първенството на маларията и ХИВ бе изместено от бактерии, които не се повлияват от антибиотици

От малария са умрели най-много хора, живели на земята за всички времена. Тази печална статистика обаче бе коригирана, съобщават изследователите в Lancet. От вируси? Съвсем не. Според учените бактериалните инфекции, които не се повлияват от лечението, се оказват най-смъртоносната причина за човечеството.

През 2019 г. антимикробната резистентност е причинила приблизително 1,27 милиона смъртни случая. Повече хора са починали от нелечими бактериални инфекции през тази година, отколкото от малария или ХИВ.

Бактериалната антимикробна резистентност играе роля в приблизително 4,95 милиона смъртни случая в световен мащаб, включително 1,27 милиона, директно причинени от резистентни инфекции, установи проучването. Оценките се базират на анализ, обхващащ 204 страни и територии.

Резистентността към два класа антибиотици, бета-лактами (които включват пеницилин) и флуорохинолони, стои зад повече от 70 процента от смъртните случаи, причинени от резистентност. Тези лекарства са първата линия на защита за много бактериални инфекции.

Сред бактериите, които не се повлияват от антибиотици и отговорни за фаталните случаи, са инфекции, предизвикани от Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae и Staphylococcus aureus, установиха изследователите. Тези патогени могат да причинят опасни инфекции в здравните заведения при хора с отслабена имунна система.

В световен мащаб 64 смъртни случая на 100 000 души са свързани с резистентни към лечение бактериални инфекции и 16,4 смъртни случая на 100 000 души са причинени от такива инфекции.

Снимка:

Култури от най-смъртоносните бактериите ешерихия коли и пневмония, отговорни за фатални инфекции в световен мащаб

Снимка: Rodolfo Parulan Jr./Getty Images

 

 

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини