11.8 C
София
вторник, 17 септември 2024 г.

Най-сетне! ЕК одобри марката „Българско кисело мляко“ като защитен продукт

Европейската комисия одобри включването на „Българско кисело мляко“ като защитено наименование за произход (ЗНП) от България, предаде пресслужбата на институцията.

Това ново наименование ще бъде добавено към списъка от 1641 вече защитени селскостопански продукти. Списъкът на всички защитени географски наименования може да бъде намерен в базата данни на правния регистър на наименованията на селскостопански продукти eAmbrosia.

„Българско кисело мляко“ е млечен продукт, приготвен от сурово мляко от овце, крави, биволици, кози или смес от тях, произведени в България, и симбиотична закваска от бактериите Lactobacillicus delbrueckii ssp.bulgaricus и Streptococcus thermophilus, които не са подложени на генетична модификация.

Благоприятните природо-климатични условия в страната способстват за развитието на млечнокиселата бактерия Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, която се използва при производството му, се посочва в съобщението.

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, който участва днес в заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Брюксел, заяви: „Този традиционен български продукт ни прославя по света заради полезните си свойства и с включването му в регистъра като защитено наименование за произход допълнително се създават условия за неговото популяризиране.“

Вътев, цитиран от пресцентъра на министерството, посочи, че регистрацията ще даде на преработвателите конкурентно предимство на пазара, а за потребителите ще има допълнителна гаранция за произхода и качеството. „Това допълнително създава предпоставки за производството на продукти с високо качество и добавена стойност“, каза той.

В съобщението от министерството се посочва, че инициативата е на групата производители Сдружение „Български традиционни млечни продукти“. Заявлението бе изпратено от Министерството на земеделието и храните до Европейската комисия през февруари 2021 г.

„Българско кисело мляко“ е вторият български продукт, регистриран като защитено наименование за произход на европейско ниво след „Странджански манов мед“/“Манов мед от Странджа“.

Сред европейските схеми за качество защитените наименования за произход обозначават продукти, при които е налице най-тясна причинно-следствена връзка между географския район на производство на продукта, с присъщите му природни и човешки фактори, и качеството и характеристиките на въпросния продукт.

При „Българско кисело мляко“ очертаният географския район на производство е територията на Република България, а суровината, която се използва, е българско мляко – краве, овче, биволско, козе или смесено, поясняват от министерството.

След влизане в сила на регламента само производителите, които произвеждат в съответствие с одобрената продуктова спецификация и това е удостоверено от контролиращо лице – сертифицираща фирма, могат да използват регистрираното наименование, означението „защитено наименование за произход“ или абревиатурата му, както и специалния символ (лого) на ЕС, с който се обозначават тези продукти.

За целта следва да са преминали процедура по одобрение от Министерството на земеделието и храните и да са вписани в регистъра на производителите на дадения продукт на уебсайта на министерството.

Продуктите със защитени географски означения са вид интелектуална собственост и поради това се ползват с особено висока степен на закрила от неправомерна употреба на наименованието, включително посредством двустранни търговски споразумения между ЕС и трети страни.

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини