- Реклама -

- Реклама -

23.9 C
София
вторник, 6 юни 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Най-скъпите и редки книги в света

Това е за всички вас, любители на книгите, които обичате да попивате знания и истории като гъба. Красивото изкуство на разказването на истории чрез печатни произведения се практикува от хората от хиляди години и в тази статия ще се потопим в най-скъпите книги в света, пише luxuryproperty.

Ще разгледаме някои от древните исторически книги, които са оцелели, кой е публикувал тези произведения на изкуството и как са получили цената си.

Подобно на повечето антики, стойността на една книга става все по-добра с времето и има шепа древни книги, които държат солидна такса в настоящето време, ако искате да я вземете у дома, за да бъде изложена на вашата лавица.

Приказките на барда Бийдъл- 3,98 милиона долара (най-ценната книга в света)

Това може да не е древна книга по никакъв начин, но е книга, която със сигурност заслужава да бъде в този списък. Ако сте фен на Хари Потър, тогава може да откриете, че заглавието на тази книга бие камбана и сте чували да се споменава в Даровете на смъртта.

Дж. К. Роулинг направи общо седем копия и всяко едно от тях беше написано на ръка и илюстрирано от нея.

Книгата в крайна сметка беше е с мека корица, за да могат всички да я прочетат, но оригиналните 7 копия се превърнаха в ценна награда. Тя продължи да подарява 6 от копията на приятели и редактори, а след това през 2007 г. 7-то копие беше пуснато на търг за набиране на средства за нейната благотворителна кампания The Children’s Voice, Lumos.

Ценното притежание беше спечелено на търг от Amazon за колосалните 3,98 милиона долара и счупи нов световен рекорд за най-скъп съвременен ръкопис, продаден на търг.

Първо фолио – Уилям Шекспир – 6,1 милиона долара (най-рядката книга в света)

Класиран като една от най-влиятелните книги в света, този шедьовър първоначално беше наречен със заглавието: „Комедиите, историите и трагедиите на г-н Уилям Шекспир“, но скоро стана популярно сред учените да се позовава на сегашното си по-кратко заглавие: Първо фолио.

Книгата е издадена през 1623 г. и е дълга 900 страници. От 1716 г. тя е била в библиотеката на д-р Уилямс в Лондон в продължение на много години, докато накрая не е била продадена на лондонския дилър Simon Finch Rare Books през 2006 г.

„Кентърбърийски разкази” от Джефри Чосър – 7,5 млн.долара

Написани в края на 14. век, от тях са запазени 12 копия на оригиналния ръкопис, чиято цена е баснословна. За последно ценната книга се появява на търг през 1998-а. Става дума за бройка, продадена за няколко долара преди два века. Сега обаче цената ѝ достига 7,5 млн. долара.

Птиците на Америка- 11,5 милиона долара

Тази книга съдържа 435 ръчно рисувани отпечатъка в реален размер, направени от гравирани плочи на различни птици, които можете да намерите в Съединените щати, и няколко, които вече са изчезнали. Тя е написана и илюстрирана от писателя и художник-натуралист Джон Джеймс Аудабон, който декларира намерението си през 1820 г. да нарисува всяка птица в Северна Америка.

Публикувани през 1827-1838 г. огромните 435 илюстровани плочи са с размери 90 на 67 сантиметра и са подвързани в четири тома. Поради размера си, книгата тежи цели 25 килограма.

Има 120 оригинални копия на „Птиците на Америка“ и „Наследниците на четвъртия херцог на Портланд“ и направиха една от най-големите продажби на книгата в Christie’s в Ню Йорк. Книгата е закупена от американски колекционер за 7,9 милиона долара. Въпреки това през 2010 г. едно от пълните първи издания беше продадено на търг в Sotheby’s в Лондон за рекордната сума от 11,5 милиона долара.

Евангелие Свети Кътбърт – 14,3 млн. долара

Става дума за най-старата запазена в Европа книга. Копие е на Евангелието на св. Йоан и се смята, че е създадена през 7. век. Положена е в ковчега на светеца, като е открита при преместването му в самото начало на 12. век. Британската библиотека купи евангелието след като събра пари от дарения – сумата достигна на търг 14,3 млн. долара.

Велика харта на свободите или Магна харта – 21,2 млн. долара

Магна харта е подписана от крал Джон Безземни през 1215 г. До нас са достигнали четири копия от оригиналната харта. Едно от тях отива отново при Дейвид Рубенщайн, който предостави документа за безсрочно ползване на Националния архив на САЩ. Сумата е 21,2 млн. долара.

Лестърският кодекс – 30,8 милиона долара

Лестърският кодекс е един от най-ценните бележници в света. Това е бележникът на Леонардо да Винчи и съдържа колекция от ръкописни научни писания, наблюдения и теории по няколко различни теми, като обяснението защо вкаменелостите на морски създания могат да бъдат намерени в планините, движението на водата и яркостта на луната. Бележникът беше с кожена подвързия, но страниците му вече са изложени отделно и включват изключителни илюстрации от художника, показващи връзката между изкуството и науката.

За първи път е закупен през 1717 г. от Томас Коук, който по-късно става 1-вият граф на Лестър и следователно повлиява на името, което познаваме сега. Арманд Хамър беше собственик на бележника след Ърл и за кратко го преименува на Codex Hammer. От 1980 г. тетрадката остава притежание на Хамърс в продължение на 14 години и след това през 1994 г. е спечелена на търг от Бил Гейтс за невероятните 30,8 милиона долара

Книга на Мормон – първо издание от 1830-а, за нея са платени 35 млн. долара, с което Книгата на Мормон става и най-скъпа за всички времена.

Книгата е написана на непознат език от Джозеф Смит. Самият той го определя като реформиран египетски. Оригиналната книга била вложена в основите на къща в Илинойс, но по-късно е унищожена при наводнение. Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни решава да купи през 2017-а печатарския ръкопис, който представлява преписано на ръка копие на оригинала. Притежаван дотогава от Реорганизирана църква на Исус Христос на светиите от последните дни, за него са платени 35 млн. долара, с което Книгата на Мормон става и най-скъпа за всички времена.

- Реклама -

Последни новини