- Реклама -

- Реклама -

22.8 C
София
сряда, 7 юни 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Най-скъпият метал на света

Свикнали сме да мислим за златото като най-скъп метал. Да, той е високо в класацията, но има един метал, който го изпреварва както по цена, така и по рядкост.

Паричната стойност на различните метали е непоследователна, тъй като варира в зависимост от търсенето и предлагането. Златото държи твърда позиция сред най-скъпите метали, пише iflscience.com. Една унция е около 1850 долара. Впечатляващо, но не може да се сравни с родия – в момента най-скъпият благороден метал и един от най-редките. Цената на унция родий възлиза на 10 300 долара.

Той не реагира лесно на кислорода, което го прави благороден метал и означава, че е перфектен катализатор, устойчив както на корозия, така и на окисление. Неговата цялостна устойчивост и висока точка на топене от 1964 градуса по Целзий го поставят сред металите от платиновата група – заедно с платината, паладия, осмия, иридия и рутения.

Способността му да издържа на температура на водата и въздуха до 600 градуса по Целзий и да остане неразтворим в повечето киселини, прави родия универсален за използване в автомобили, самолети, електрически контакти и високотемпературни термодвойки и съпротивителни проводници.

Като най-редкият метал от групата на платината, родият се среща в приблизително 0,000037 части на милион в земната кора, докато златото се среща в изобилие от около 0,0013 части на милион, според Кралското дружество по химия. Произвеждан главно в Южна Африка и Русия, родият може да се получи като страничен продукт от рафинирането на медни и никелови руди, които съдържат до 0,1 процента от благородния метал. Годишно се произвеждат около 16 тона родий, приблизителен запас – 3000 тона.

Родият е открит през 1803 г. от Уилям Хайд Уоластън, английски химик, който извлича елемента от парче платинова руда от Южна Америка. Находката идва малко след като Уоластън открива друг метал от платиновата група – паладия. Пробата на родий Уоластън открил сред отлаганията на платина. Останал тъмночервен прах, който е обработен с водороден газ, за ​​да се разкрие благородният метал родий.
Твърдият метал блести в ярък, отразяващ сребристо-бял цвят, родият получава името си от гръцкото „rhodon“, което означава роза. Името му се отнася до червения цвят на солите на метала.

- Реклама -

Последни новини