- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
сряда, 7 декември 2022 г.
9.1 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Накъде ще полети синята птица на Мъск

Избрано

Автор: Кристина ПАТРАШКОВА

Най-богатият човек днес Илон Мъск изправи света на нокти, след като придоби Туитър за 44 милиарда долара, моментално уволни досегашното ръководство и освободи голяма част от служителите. В профила си написа „Птицата е на свобода“, визирайки логото на компанията – синя птичка, и потвърждавайки намерението си да премахне част от ограниченията за публикуване на съдържание в платформата. Потвърждавайки и амбицията си да проведе битка със спам ботовете и да разкрие публично алгоритмите, според които едно съдържание се предпочита пред друго.

Планът звучи добре, но предизвиква всеобщ смут. Върховният комисар на ООН за човешките права Фолкер Тюрк изпрати отворено писмо до милиардера, призовавайки го да гарантира, че човешките права ще бъдат в центъра на вниманието при управлението на социалната мрежа, защото част от екипа, който е отговарял за тях, е бил уволнен. „В Европа птицата ще лети по правилата на Европейския съвет“, заяви еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон, напомняйки, че според правилата на ЕС компаниите трябва да налагат глоби за незаконно съдържание.

Така се оформи конфликт, в чиято основа е правото днес да изразяваш лична позиция. Макар Мъск да декларира, че Туитър няма да се превърне в място за омраза и разделение, вероятността това да се случи, ако всеки казва каквото мисли, не е малка. От друга страна, меродавни ли са критериите на тези, които определят кое е правилно и кое не? Възможно ли е въобще при съществуването на толкова социални мрежи и сайтове нещо да остане скрито? Не е ли справедливо да се премахне практиката за доживотна забрана за публикуване, каквато е съществувала досега?

Мъск успокоява и казва, че не е купил Туитър, за да стане по-богат, а „за да помогне на човечеството, което обича“. Освен това планира да направи приложението супермодерно и то да се използва включително за парични преводи и поръчка на такси.

Бъдещето на компанията ще зависи от първите решения на милиардера, който вече промени профила си в Туитър на „Главен туит“. Надеждите са, че всичко ще бъде за добро. А ние все по-ясно трябва да осъзнаем, че съдбата е в нашите ръце, но и в тези на политически лидери, както и на няколкото свръхбогати хора, които често решават какво да се случи в обърканото ни време.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини