- Реклама -

- Реклама -

неделя, 29 януари 2023 г.
-0.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Намалява слънчогледът в Европа

Автор: Маргарита ДИМИТРОВА

Влошават се прогнозите за производството на слънчоглед в Европейския съюз, а причина за тази ситуация е горещата вълна и сушата, които обхванаха централната и западната част на континента. Това е един от изводите в доклада на Службата за външните пазари към Министерството на земеделието на САЩ (FAS USDA). Анализите се публикуват всеки месец и са ориентир на земеделските производители и търговци в цял свят.

Производството на слънчогледово семе в ЕС през стопанската 2022/23 година се очаква да бъде 9,7 милиона тона, което е с 6% по-ниско от миналата година. Най-сериозно са паднали добивите в Унгария, Румъния и Франция. Въпреки че обикновено са устойчиви на суша и горещини, слънчогледовите растения са доста чувствителни по време на цъфтежа, а точно тогава, през юли, бяха регистрирани необичайно високи температури.

Унгария ще произведе 1,5 млн. тона слънчогледово семе, което е с 13 на сто по-малко от миналата година. Румъния очаква не повече от 2,7 млн. тона, което е с 3% под реколтата от 2021 година. Слънчогледовите ниви във Франция също са засегнати от екстремните климатични условия, реколтата е изтеглена с две седмици напред от обичайното време. Очакват се не повече от 1,6 млн. тона, което е с цели 21% по-малко от миналата година.

В Русия производството на маслодайната култура обаче ще е по-голямо, защото в страната са засели повече площи през пролетта. Така Федерацията очаква 17 милиона тона, или с 10 на сто повече от 2021 година. По-малка ще е обаче реколтата в Украйна, прогнозират анализаторите на АПК-Информ. Страната е най-големият доставчик на олио, но ще успее да събере не повече от 10,7 милиона тона слънчоглед тази есен. За сравнение, през миналата година реколтата достигна 16,6 млн. тона. Спадът ще доведе до свиване на производството на олио, според най-лошия сценарий то ще падне 3,5 млн. тона, което е доста под очакваните 4,97 млн. тона за сезон 2021/22. Но износът на този продукт ще зависи и от логистиката, тъй като част от украинските пристанища са сериозно поразени от войната.

В България очакваме да бъдат събрани 1,89–1,94 млн. тона черно семе, толкова, колкото в предишната година. Нашата страна за първи път достигна трето място в света по износ на слънчогледово олио през 2021 година, от този експорт у нас са влезли 691 млн. щатски долара.

В България традиционно се произвеждат значително повече количества зърнени и маслодайни култури, отколкото са необходими за задоволяване на потребностите на населението и животновъдството и това позволява да се прави сериозен износ, който е логично да компенсира намалените доставки в останалите части на Европа. Това, от своя страна, не дава основание да се очаква падане на цените на вътрешния пазар. Поскъпването на енергията, необходима на маслобойните, подкрепя прогнозата, че не може да се очаква поевтиняване. Цената на нерафинираното слънчогледово олио на борсата в Ротердам, доставката за септември остава на 1550.00 щ.д./тон, показват данни на Софийската стокова борса.

Сушата и необичайно високите температури се отразиха зле на пролетните култури и у нас и по-рано от обикновеното в края на първата десетдневка на август започна прибирането на слънчогледа. За щастие по-малки ще са количествата само в определени райони на страната. Тази пролет са засети над 900 хиляди дка, от които се очакват по 180 килограма от декар маслодайно семе.

В периода 10–17 август 2022 г. се наблюдава повишение на средната цена на дребно на рафинираното слънчогледово олио в големите супермаркети и същевременно понижение в по-малките магазини, сочат данни на Земеделското министерство.

На едро литърът по тържищата се търгува от 4,18 лв. в Русе до 5,68 лв. – в Силистра. На дребно в големите търговски вериги бутилката варира от 4,99 лв. в Добрич до 5,49 лв. в Благоевград, Варна, Кърджали, Кюстендил, Разград, Русе, Силистра, Стара Загора, Търговище, Хасково и Шумен. Средната цена във веригите е 5,33 лв., а в по-малките магазини – 5,69 лв. за литър.

- Реклама -

Последни новини