- Реклама -

- Реклама -

23.9 C
София
вторник, 6 юни 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Напрежение в Гагаузия

На проведените през уикенда избори в автономния район Гагаузия в Молдова, изборите печели Евгения Гуцул от опозиционната партия „Шор“.

Евгения Гуцул е проруски настроена: „Гражданите на Гагаузия винаги са настоявали за приятелски отношения с Русия. За гагаузите това е много важно. Докато другите говорят, че ще възстановят приятелските отношения с Русия, ние вече предприемаме реални действия в тази посока.“

Тази позиция е в пълен разрез с антируската и прозападна политика, водена от молдовските власти в Кишинев, в лицето на министър-председателя Мая Санду. Тя твърди, че „зад протестите на гагаузите стоят руските служби“.

В резултат на това, под предлог, че са купувани гласове, молдовската полиция е започнала обиски на офиси, използвани от опозиционната партия „Шор“. Това от своя страна предизвиква масови протести на гагаузите, които продължават и в момента.

Кои са гагаузите?

Те могат да бъдат определени като лингвогрупа на българския етнос. Себе си най-често определят като „българи, но гагаузи“ и са с предобладаващи български елементи в „традиционната“ култура, двуезичие на фолклора и преобладаваща българска антропонимия. Някои гагаузи продължават да живеят в села около Варна.

- Реклама -

Последни новини