- Реклама -

- Реклама -

четвъртък, 30 март 2023 г.
10.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

НАП е започнала проверки на физически лица, свързани с казуса Nexo

Заседание на временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства относно дейността на NEXO и NEXO CAPITAL

Националната агенция за приходите (НАП) е започнала проверки на физически лица, свързани с казуса „Нексо“ (Nexo), обяви директорът на агенцията Борис Михайлов във временната комисия в парламента. Проверките са започнали по искане на прокуратурата.

До момента българската компания, която управлява Nexo, е платила всичките си задължения към Националната агенция за приходите, обяви още Борис Михайлов и представи какви са новите проверки по случая:

„Множество физически лица, без едно, което е починало, които са ни дадени всичките за проверка от главния прокурор. Такива проверки се правят в продължение на месеци“.

Сметната палата е предоставила на НАП информация за даренията, направени от тези физически лица, потвърди Михайлов.

От своя страна председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Бойко Атанасов обясни, че не е в правомощията на небанковия регулатор да извършва проверки:

„Криптовалутите, за разлика от валутите, нямат характер на финансов инструмент. Те не са признати в Европа и в България като такъв. Поради тази причина не подлежат на регулация от Комисията за финансов надзор“.

Временната комисия ще излезе с препоръки към следващото Народно събрание да продължи работата по казуса.

- Реклама -

Последни новини