- Реклама -

- Реклама -

четвъртък, 30 март 2023 г.
10.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

НАСА засне образ на мече на повърхността на Марс

НАСА засне на Марс геоложка формация, която прилича на глава на мече, съобщи АФП.

Снимката е направена от спътника „Марс рикънисънс орбитър“ с камерата HiRISE, която е най-мощната, изпращана в Слънчевата система.

Според учените от Университета на Аризона, които ръководят работата с камерата, лицето на животното всъщност се състои от два кратера, които образуват очите, и хълм, който прилича на муцуна. Тези елементи са заобиколени от „кръгла фрактура“, която очертава контурите на главата и може да е образувана от лава или кал. Геоложката формация е върху 2 км. Цялостно се създава впечатление за усмихнато плюшено мече.

Камерата HiRISE е един от шестте инструмента на спътника на НАСА, който е в орбита около Марс от 2006 г. Тя е изключително прецизна и може да прави много подробни снимки, за да картографира повърхността на Червената планета за бъдещи мисии.

Учените, работещи с нея, видяха лавини на Марс и откриха тъмни ивици, които може да са солена вода, стичаща се по улеи. На повърхността на планетата са забелязани и вихри прах, както и друго геоложко образувание, което прилича на знака на силите на Звездния флот, които изследват космоса в телевизионния сериал „Стар Трек“.

- Реклама -

Последни новини