- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
вторник, 29 ноември 2022 г.
3.4 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

НАСА изстреля „Артемис“ към Луната от трети опит

Избрано

Малко след това радар на площадката излязъл от строя, което забавило допълнително изстрелването след предвидения час, но и тази повреда била отстранена. Изтичане на гориво попречи на първите два опита за изстрелване на ракетата за полети до Луната през лятото. След това планираният тест бе отложен заради урагани в района на стартовата площадка в Кейп Канаверал, щата Флорида.

Ракетата, висока 98 метра, бе заредена с близо 3,7 милиона литра водородно гориво, когато бе установено изтичането, но проблемът бе решен бързо. От НАСА обявиха, че очакват около 15 000 души да се събират в космическия център „Кенеди“ за пробния полет и хиляди любители да наблюдават изстрелването от плажовете и пътищата около центъра.

Очаква се първият тестов полет на ракетата да продължи три седмици, след което SLS да падне в Тихия океан. Целта на НАСА е провери действието на топлинния щит на ракетата при повторното й навлизане в земната атмосфера. Програма „Артемис“ предвижда през 2024 четирима астронавти да пътуват до Луната, а през 2025 г. двама астронавти да стъпят на повърхността й. Астронавти на НАСА изпълниха мисия на Луната през декември 1972 г., след което програма „Аполо“ бе преустановена.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини