- Реклама -

- Реклама -

23.9 C
София
вторник, 6 юни 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Настъплението в Бахмут спря, Путин наредил промени в командването

Настъплението в Бахмут спря. Според анализатори през последните два дни окупаторите не са постигнали никакви териториални придобивки, съобщава днес украинската информационна агенция УНИАН, като цитира американския Институт за изучаване на войната (ISW).

Руските сили продължиха наземните атаки във и около Бахмут и по фронтовата линия Авдийвка – град Донецк. Съобщава се, че украинските сили от 24 април са постигнали незначителни успехи южно от Кремина и продължават да атакуват руски логистични възли в тилните райони на Луганска област.

През април 2023 г. средният дневен брой на жертвите в Русия най-вероятно ще намалее с около 30%, съобщава днес британското Министерство на отбраната в публичния си ежедневен бюлетин за войната. Това се случва след изключително големите руски жертви през периода януари-март 2023 г. Данните, публикувани от украинския Генерален щаб, сочат намаляване на броя на руските жертви от средно 776 дневно през март до средно 568 през април. От военното разузнаване на Великобритания отбелязват, че не могат да проверят точната методология на Украйна, но общата тенденция вероятно е точна.

Загубите на Русия най-вероятно са намалели, тъй като опитът им за зимна офанзива не успя да постигне целите си и сега руските сили са съсредоточени върху подготовката за очакваните украински настъпателни операции, коментират от британското МО.

Руски блогъри съобщават, че руският президент Владимир Путин е наредил допълнителни промени във военното командване на 20 април, докладва ISW. Известен руски блогър твърди, че на 20 април Путин е подписал указ за серия от промени във военното командване и официално е уволнил командващия Източния военен окръг генерал-полковник Рустам Мурадов. Bлогърът отбелязва, че уволнението на Мурадов вероятно е резултат от катастрофалната му офанзива при Вухледар, довела до много жертви сред руския личен състав и загуба на много военна техника.

Авторът добавя, че указът принуждава армейски генерал Александър Дворников – за когото се съобщава, че е командвал руските сили в Украйна през април 2022 г. – да се пенсионира. Блогърът твърди, че Путин е принудил бившия командир на Западния военен окръг генерал-полковник Александър Журавльов също да се пенсионира заедно с други неназовани командири.

Твърди се, че Кремъл сега разчита на новоназначения командир на руските въздушно-десантни сили генерал-полковник Михаил Теплински да постигне решителни резултати.

Тези съобщения за промени в командването и уволнения следват съобщението на Кремъл за уволнението на командващия руския Тихоокеански флот адмирал Сергей Авакянц на 19 април. Друг руски военен блогър твърди, че Авакянц не е уволнен в резултат на лошо представяне по време на военните учения в Тихия океан, а че ще формира нова „организация“ под контрола на „газовия сектор“, за който се говори.

Не е ясно дали това не е умишлено неясна препратка към съобщенията за формирането на частна охранителна компания от руската държавна газова компания „Газпром“. Блогърът отбеляза, че не е сигурен дали организацията ще си сътрудничи с Руското доброволческо дружество за подпомагане на армията, авиацията и флота на Русия (ДОСААФ) или с Националното движение на младите кадети (Юнармия).

 

Снимка: АП/БТА

 

 

- Реклама -

Последни новини