- Реклама -

- Реклама -

16.8 C
София
неделя, 28 май 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Настъплението на частната армия „Вагнер“ в Бахмут наближава кулминацията си


Боец от ВСУ

Анализаторите смятат, че в момента руските сили постигат само незначителни тактически успехи в Бахмут, а настъплението на частната армия „Вагнер“ вероятно наближава кулминацията си. Това се казва в новия доклад за хода на военните действия в Украйна на американския Институт за изследване на войната (ISW).

Институтът цитира и думите на Серхий Черевати, говорител на ВСУ, че през последното денонощие руските военни са направили 42 опита за атаки в района на Бахмут.

„Сравнително ниският темп на руските атаки в и около Бахмут на 16 март заедно със сравнително малкото руски заявления за напредване или завземане на територии в района, потвърждава оценката на ISW от 15 март, че офанзивата на ЧВК „Вагнер“ в Бахмут вероятно наближава кулминацията си“, пишат експертите на института.

Твърди се, че Руската федерация продължава ограничено настъпление в западната част на Донецка област, близо до град Угледар, разположен на 30 км от Донецк. Според анализаторите обаче нова голяма офанзива в този район е малко вероятна в близко бъдеще.

„ISW и преди е отбелязвал изключително лошото състояние на руските сили, действащи край Угледар, и е много малко вероятно претърпелите сериозни загуби морски пехотинци и части на Източния военен окръг, които сега се намират в западната част на Донецка област, да успеят да възобновят настъпателните операции тук в близко бъдеще“, пише Институтът за изследване на войната.

Властите на САЩ ще продължат да правят всичко възможно, за да задоволят нуждите на украинската държава от бронирани машини, противовъздушна отбрана, боеприпаси, казва говорителят на Министерството на отбраната на САЩ Пат Райдър по време на брифинг, цитиран от „УНИАН“.

„Важно е да се направи крачка назад и да се погледне постигнатия напредък, осъзнавайки същевременно факта, че все още предстои тежка битка, особено когато наближаваме… пролетта и лятото“, кавза говорителят на Пентагона.

Руските части са завзели село Зализнянское в северозападната част на Бахмут, съобщават световните издания.

Евгений Пригожин съобщава, че селището е преминало под контрола на руските военни. Според основателя на ЧВК „Вагнер“ контролът над това селище разширява обкръжението на Бахмут.

Към момента е известно, че подразделенията на руските войски са успели да се закрепят на територията на това населено място, но в каква посока ще продължи движението на руските сили, остава неизвестно.

Трябва да се отбележи, че селището Зализнянское е сравнително малко – според данни за 2001 г. на територията на това селище са живели само двама души.

Въпреки това разширяването на зоната на контрол дава възможност най-малкото да бъдат изместени позициите на украинската армия на запад и да се сведе до минимум вероятността от контраатаки на ВСУ.

В Полоховски район на Запорожка област Въоръжените сили на Украйна провеждат разузнаване, съпроводено с боеве, съобщават световните издания.

Според информацията, в хода на тези бойни действия се изпалзват бронирани машини и няколко десетки бойци.

 

Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/General Staff of the Armed Forces of Ukraine

 

- Реклама -

Последни новини