- Реклама -

- Реклама -

3.2 C
София
вторник, 5 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

НАТО праща допълнителни сили на източния си фланг

Северноатлантическият съюз разгръща допълнителни отбранителни сухопътни и въздушни сили в източната част на алианса. Новината беше потвърдена от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Естония, Латвия, Литва и Полша, които са сред най-близките страни в конфликта в Украйна, са поискали НАТО да задейства Член 4 – консултации при заплаха на териториалната цялост, политическа независимост и сигурност на страните членки на Алианса.

В отговор на въпрос на пресконференция Столтенберг уточни, че НАТО няма и не възнамерява да изпраща сили в Украйна.

Действията на Русия заплашват евроатлантическата сигурност. Това се казва в изявление на НАТО, разпространено по-рано.

Северноатлантическият Съвет решително осъжда военната операция на Русия срещу Украйна. Той призовава Москва незабавно да прекрати военните действия срещу Украйна и да изтегли своите войски.

НАТО реши да предприеме допълнителни стъпки за по-нататъшното укрепване на сдържането и отбраната в целия Северноатлантически съюз.

Междувременно Нидерландия съобщи, че вече е изпратила два изтребителя F-35, които да подсилят НАТО в Източна Европа.

Полша също поиска незабавна помощ от НАТО. Заради нападението на Русия над Украйна полското правителство обяви в четвъртък, че е поискало от НАТО да активира член 4 от Договора на Алианса, който предвижда консултации в случай на заплаха за сигурността на една от страните членки.

Британският премиер Борис Джонсън и френският президент Еманюел Макрон поискаха незабавна среща на НАТО във връзка с кризата.

НАТО ще проведе виртуална среща на върха в петък (25 февруари( заради нахлуването на Русия в Украйна. Това съобщиха дипломати пред Агенция Франс прес.

„Решихме, в съответствие с нашето отбранително планиране за защита на всички съюзници, да предприемем допълнителни стъпки за по-нататъшно укрепване на възпирането и отбраната в целия Алианс. Нашите мерки са и остават превантивни, пропорционални и неескалиращи“, се казва в изявлението на алианса.

 

Източник: Дарик

снимка: Дарик

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -