35.8 C
София
сряда, 17 юли 2024 г.
Категории:

НАТО: 40 хиляди бойци са по източния фланг, стотици хиляди са в повишена готовност

Лойд Остин и Йенс Столтенберг                              

Генералният секретар Йенс Столтенберг обяви, че участниците в заседанието ще обсъдят дълготрайните последици от руското нашествие в Украйна и необходимостта от промени в работата на алианса.

Стотици хиляди бойци на НАТО са поставени в повишена готовност, а по източния фланг са разположени близо 40 хиляди военни на пряко подчинение на алианса. Това съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг преди началото на днешното извънредно заседание на министрите на отбраната от НАТО в Брюксел, предава БТА.

Той отбеляза, че участниците в заседанието ще обсъдят дълготрайните последици от руското нашествие в Украйна и необходимостта от промени в работата на алианса. По неговите думи съюзниците целят войната да не напуска украинските граници.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че Украйна има законно избрано и суверенно ръководство и НАТО осигурява подкрепа, за да може то да се защити.

По неговите думи САЩ нееднократно са потвърждавали, че чл. 5 от Вашингтонския договор за съвместната отбрана е непоклатим. Въпросният член позволява намесата на пакта, ако държава-членка бъде нападната.

Източник: БНР

Снимка: НАТО

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини