- Реклама -

- Реклама -

петък, 31 март 2023 г.
10.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

На първо четене парламентът реши: Следствието се отделя от прокуратурата

Мнозинството в Народното събрание реши на първо четене Националната следствена служба да бъде изведена от системата на прокуратурата и да се обособи като самостоятелен орган в съдебната власт, а директорът на националното следствие да може при определени случаи да бъде прокурор по разследване срещу главния обвинител и неговите заместници. Предложението е на партия „Възраждане“.

 

 

Депутатите подкрепиха на първо четене и проекта на правосъдното министерство за промени в закона за съдебната власт.

Предложенията за съдебна реформа, внесени от „Възраждане“, получиха подкрепата на ГЕРБ, ДПС, БСП и 1 депутат от „Продължаваме промяната“. Така с общо 117 гласа „за“ на практика се записа на първо четене връщане към независимо следствие извън шапката на прокуратурата.

От „Продължаваме промяната“ се чуха аргументи както в подкрепа, така и срещу законопроекта на „Възраждане“.

Депутатът Мирослав Иванов го оспори с мотива:
„Как очаквате, че хора, които са били в зависимост от главния прокурор години наред, изведнъж с магическа пръчка ще започнат да бъдат обективни и да не бъдат в някакъв вид пряка зависимост на главния прокурор“.

Съпартиецът му Бойко Рашков, който е и бивш директор на Националната следствена служба, обаче видя в проекта на „Възраждане“ рационален подход и напълно защити връщане към модела от миналото.

„Да се възстанови независимостта на Националната следствена служба, тоест на следователите. Да се изведат окръжните следствени служби от окръжните прокуратури – нямат място там. Да могат да разследват обективно – онова, което е тяхната работа,“ обясни Рашков.

Тезата на Бойко Рашков подкрепиха от ГЕРБ, ДСП и БСП.

Като част от юридическите си аргументи от ДБ и ПП изразиха становище, че по-удачен е друг механизъм за разследване на главния прокурор, а именно със съдия, който никога не е участвал в досъдебното производство.

По време на четиричасовите разисквания се редуваха политически аргументи и юридически тези. ДПС и ДБ влязоха в словесен сблъсък за това дали има или не определен икономически кръг, който оказва влияние в съдебната власт.

С още по-голямо мнозинство от 166 гласа „за“ депутатите подкрепиха на първо четене и промените на Министерския съвет в Закона за съдебната власт, с които се засилва ролята на Инспектората към Висшия съдебен съвет за превенция и противодействието на корупцията в съдебната власт, както и задължението Инспекторатът да приеме Кодекси за етично поведение на българските съдии и на българските прокурори.

Проектът на правителството представлява законодателна инициатива, която е част от Националния план за възстановяване и устойчивост.

Минути преди 15 часа депутатите започнаха разискванията по внесените пет отделни законопроекта за промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които предвиждат създаване на механизъм за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор и неговите заместници.

- Реклама -

Последни новини